Дроновете са въздушни превозни средства без екипаж, които първоначално са

...
Дроновете са въздушни превозни средства без екипаж, които първоначално са
Коментари Харесай

7 начина по които дроновете направиха революция в различните индустрии

Дроновете са въздушни транспортни средства без екипаж, които в началото са основани за осъществяване на военни задачи, които са прекомерно рисковани за хора бойци, или като цели за образование.

Дълго време те са били доста по-големи, по-тежки и по-скъпи, в сравнение с са в този момент. Всъщност те към момента наподобяват много на самолети, само че са по-малки и се ръководят отдалечено.

С напредването на технологиите дроновете стават все по-компактни и налични. През 2006 година Федералната авиационна администрация на Съединени американски щати издаде първия цивилен документ за летателна валидност на безпилотен дрон, само че те стават известни измежду феновете и бизнеса едвам при започване на 2010 година, когато стартират да се появяват доста нови приложения за тях.

Към 2023 година в Съединените щати има 855 860 регистрирани дрона, от които 37% се употребяват за търговски действия.

Дроновете направиха гражданска война в редица промишлености, като осигуриха усъвършенствания в сигурността, икономисване на разноски и възстановяване на събирането на данни.

Ето и някои от браншовете, които сега се възползват от потреблението на дронове.

Селско стопанство

Дроновете, употребявани в селското стопанство, постоянно са оборудвани с мултиспектрални камери и датчици, които могат да дават цифрови изображения с висока разграничителна дарба и да подкрепят наблюдението на растежа и здравето на културите отвисоко.

Изображенията разрешават на земеделските стопани да разпознават промени в почвата, проблеми с напояването, нашествия на вредители или други признаци на заболявания по растенията, преди те да се трансфорат в сериозен проблем.

Тези цифрови изображения могат да се употребяват и за основаване на триизмерни карти на полета и култури. След това тези карти могат да се употребяват за сравняване на растежа на културите през другите сезони или години, за пресмятане на това какъв брой земя е разполагаем за развъждане на култури или животни, за установяване на влажността на почвата и равнищата на питателните субстанции в нея и така нататък Всички тези данни разрешават на земеделските стопани да вземат по-бързи и по-информирани решения.

Дроновете в селското стопанство могат също по този начин да снимат фотоси на добитъка от въздуха, тъй че фермерите да знаят къде се намират животните им когато и да е.

Ако са оборудвани с устройства за разпространяване на семена, дроновете могат да придвижват семена до труднодостъпни за обичайна селскостопанска техника места и да ги разпръскват тъкмо, като презасаждат площи след пожари или други събития и даже разрешават обработването на повече земя при сложни терени.

А в случай че са оборудвани с резервоари, дроновете могат да разпръскват пестициди, хербициди, торове или даже вода, с цел да улеснят напояването, битката с вредителите и поддръжката на културите като цяло.

Строителство

Подобно на потреблението на дронове в селското стопанство, в строителството дроновете могат да се употребяват за снимане на въздушни изображения, които могат да се трансфорат в 3D топографски карти на терени и даже в 3D модели, които обезпечават обстоен обзор на строителната площадка.

След това строителните инженери могат да употребяват тези данни за по-добро обмисляне и планиране на строителния план.

По време на строителството дроновете могат да наблюдават оборудването, да вършат фотоси, да наблюдават напредъка и да доставят принадлежности или материали на служащите, с цел да не се постанова те да стопират работа и да придвижват сами тежките предмети.

След като структурата е построена, дроновете могат да я инспектират с образен и сензорен метод, с цел да ревизират стабилността и да открият повреди или недостатъци.

По този метод дроновете, употребявани в строителството, могат да улеснят някои задания и да предотвратят трудови злополуки.

Инспекции

Много разнообразни типове инспекции могат да бъдат подкрепени или усъвършенствани посредством потреблението на дронове. Инспекцията е нужна за доста браншове, като строителство и инфраструктура, произвеждане, механична и електрическа ревизия и други

Дроновете при ревизия се употребяват основно, с цел да се подсигурява, че човешките инспектори са на безвредно разстояние от рискови места. Например в бранша на телекомуникациите дроновете могат да бъдат изпратени да инспектират предавателна кула, тъй че да не се постанова човешки контрольор да се изкачва на високата кула (те постоянно са високи от 15 до 70 метра).

Но не всички дронове, употребявани при ревизия се основават единствено на образни данни. В енергийната промишленост да вземем за пример дроновете могат да инспектират тръбопроводи за петрол и газ, като употребяват мултиспектрални камери и инфрачервени датчици за разкриване на течове, разяждане или други повреди, които може да не са забележими с просто око.

Доставка

Използването на дронове при доставките към този момент е действителност. Дроновете се употребяват в доставките основно за преместване на храни и питиета, само че има и някои разнообразни случаи. Наскоро и една българска компания в тази област с името Dronamics показа своя безпилотен товарен дрон с който ще прави доставки в цяла Европа. Drоnаmісѕ твъpди, чe нeйният вoдeщ мoдeл безпилотен дрон наименуван „ Чepeн лeбeд “ щe мoжe дa пpeвoзвa 350 ĸилoгpaмa нa paзcтoяниe дo 2 500 ĸм пo-бъpзo, пo-eвтинo и c пo-мaлĸo eмиcии oт нaличнитe в мoмeнтa вapиaнти.

Забавление

Дроновете в развлекателната промишленост се употребяват основно за правене на въздушни фотоси и видеоклипове на събития онлайн, като да вземем за пример снимане на музикални фестивали и спортни мачове.

Дроновете се употребяват и за снимане на въздушни фрагменти за кино и телевизионни продукции. Преди дроновете да намерят приложение в развлекателната промишленост, филмовите и телевизионните продуценти разчитаха на хеликоптери или кранове за снимане на тези фрагменти, които са по-скъпи и лишават повече време от потреблението на дронове.

Освен това дроновете могат да летят в по-тесни пространства и на по-малка височина от хеликоптерите, което разрешава по-голямо многообразие от динамични фрагменти.

Картографиране и геодезия

В картографирането и геодезията дроновете оказват помощ за събирането на точни данни за терена, постройките и инфраструктурата, които могат да се употребяват за основаване на 2D и 3D карти, цифрови модели на релефа и други геопространствени артикули.

Тези геопространствени артикули могат да подобрят работата в региона на градското обмисляне, строителството, селското стопанство, минното дело и ръководството на околната среда и други

Те могат елементарно да покриват огромни площи, даже труднодостъпни региони за по-кратко време, надминавайки опциите на наземните геодезически екипи.

Търсене и избавяне

Дроновете употребявани при интервенции по търсене и избавяне могат да летят на дребни височини и да дават подробни въздушни изгледи на огромни региони, където хора може да са в неволя или да са попаднали в капан. При неприятна видимост те могат да търсят жертви, като употребяват термосензори или термокамери за разкриване на телесната им температура в масива от дървета, сняг, срутени здания и други

Дроновете могат да покрият някои региони на търсене доста по-бързо от човешките избавителни екипи на които може да се наложи да се оправят със тапи и пресечени местности, с цел да доближат до региона на търсене.

След като открият оживели, избавителните дронове могат да им пуснат ресурси или информационни устройства и да изпратят местоположението им на избавителните екипи.

Бъдещето на дроновете в тези браншове е обещаващо, защото в доста случаи те към този момент са потвърдили, че са скъпо средство което улеснява, форсира и прави по-безопасни дилемите и тяхното осъществяване. Остава единствено да се преодолеят техническите ограничавания и рестриктивните мерки за сигурност, които понастоящем вършат дроновете несъответствуващи за други приложения, като да вземем за пример тези, свързани с литиевите акумулатори, които зареждат актуалните дронове.

В бъдеще дроновете биха могли още веднъж да станат по-големи, с цел да станат по-здрави и да придвижват по-тежки товари и биха могли да станат по-интелигентни и изцяло самостоятелни благодарение на изкуствен интелект.

Ще би трябвало обаче да изчакаме и да забележим.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР