Дронът, захранван от слънчева енергия, ще може да лети 1

...
Дронът, захранван от слънчева енергия, ще може да лети 1
Коментари Харесай

Дрон ще лети в стратосферата цяла година без прекъсване


Дронът, захранван от слънчева сила, ще може да лети 1 година без приземяване
(снимка: BAE Systems)

Британски производител на оръжия стартира тествания на дрон, който може да лети в стратосферата една година без спиране. Тестовете на PHASA-35, разработка на BAE Systems, се организират в Съединени американски щати, заяви Уолстрийт Джърнъл.

Според производителя, устройството, захранвано от слънчева сила, ще може да остане във въздуха една година, прекарвайки по-голямата част от времето в стратосферата. По време на последните проби дронът се изкачи на височина от към 20 км и прекара там 24 часа, след което се приземи. Очаква се да бъде пуснат в употреба в края на 2026 година

Други компании също създават безпилотни летателни апарати, способни да останат в суровите условия на стратосферата за дълги интервали от време. Така да вземем за пример, поделение на производителя на самолети Airbus сътвори дрона Zephyr, който по време на тестванията прекара 64 дни на височина от към 21 км. Компанията възнамерява нов тест в продължение на 200 дни, по поръчка на Министерство на защитата на Съединени американски щати.
още по темата
В момента няколко военни дрона могат да летят задоволително високо. Това са Global Hawk на Northrop Grumman и Reaper на General Atomics Aeronautical Systems – те могат да се изкачат на височина надлежно 16 и 15 км и да прекарат там към 30 часа.

BAE прекара години в рационализиране на своя PHASA-35, пуснат за първи път през 2020-а, с цел да лети по-високо и по-дълго. Размахът на крилата на дрона е към 35 метра, което е почти колкото дължината на аероплан Boeing 737. В същото време тежестта на устройството е сравнимо с масата на стандартен мотоциклет.

Дългите крила са нужни, с цел да носят задоволително слънчеви панели за зареждане на дрона. Освен това те обезпечават нужната подемна мощ в разредения стратосферен въздух. Крехкият дрон, навлизайки в стратосферата, е изправен пред температура от -40 ° C, както и излагане на слънчева радиация, която комплицираната му електроника ще би трябвало да преодолее в продължение на месеци.

BAE има вяра, че в бъдеще ще има огромно търсене на такива устройства. Airbus предвижда, че пазарът на стратосферни услуги, който включва както военния, по този начин и комерсиалния бранш, ще доближи 200 милиарда $ доникъде на идващото десетилетие.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР