Дронът Elios 2 на Flyability изследва области с признаци на

...
Дронът Elios 2 на Flyability изследва области с признаци на
Коментари Харесай

За първи път след експлозията заснеха с дрон Чернобил

Дронът Elios 2 на Flyability изследва области с признаци на висока радиация. Най-честото му приложение е да търси нуклеарни боклуци. Този път дронът е употребен с друга цел, разказва Дир.бг.

Elios 2 прелита навътре в саркофага на АЕЦ-а, с цел да ревизира дали басейните на реактора съхраняват нуклеарно гориво. Заради рисковите равнища на радиация от 26 април 1986 година до през днешния ден мястото не е било посещавано от никого.

Съветският съюз обаче прави всичко по силите си, с цел да почисти региона и обезврежда заплахата. 10 дни след повредата в АЕЦ Чернобил инженерите схващат, че съществува риск от мощна детонация на нуклеарни изпарения, която заплашва живота на Европа. Само силата на гърмежа би била над 3 мегатона.

Трима мъже - Валери Безпалов, Борис Баранов и Алексей Ананенко се гмурват в басейните под реактора, с цел да източат водата. Те обричат себе си на гибел, с цел да спасят милиони. Това са и хората били най-близко до мястото на повредата.

Дронът обаче не изследва водните басейни под реактора, а тези, в които се изпраща отработеното нуклеарно гориво за краткотрайно предпазване. Там то престоява до своето изстудяване.

Мисията разкрива, че басейните са празни. Оказва се, че след повредата тези басейни също са почистени, защото дронът не намира следи от нуклеарно гориво. Радиацията обаче е извънредно висока.

Кадрите са едни от доста дребното в интернет, показващи какво се крие под саркофага на АЕЦ Чернобил. Докато Припят и покрайнините на атомната електроцентрала са самобитна туристическа атракция, то достъпът до самия саркофаг е по-ограничен. Някои зони в него, като тази на авариралия реактор, са изцяло неразрешени за визити. Нивата на радиация там ще останат смъртоносно високи в идващите 24 000 години.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР