Државните ни железници бяха освободени от над 200 млн. лв.

...
Државните ни железници бяха освободени от над 200 млн. лв.
Коментари Харесай

БДЖ на нула, правителството изчисти дълговете

Државните ни железници бяха " освободени " от над 200 млн. лева отговорности с решение на Министерски съвет през днешния ден. “БДЖ към този момент е на нула. За да има опцията да направи своите структурни промени и да усъвършенства активността си, страната дава 208 млн. лв. за погасяване отговорностите на НКЖИ (Национална компания железопътна инфраструктура б.р.) целево като финансов трансфер. Това значи, че НКЖИ няма да заплаща повече отговорности към страната, а средствата, които ще се спестят от вноските по дълга, ще се насочват към железопътната инфраструктура ", заяви министърът на превоза Росен Желязков.

На днешното държавно съвещание е било признато предписание да се  усили капитала на „ Холдинг БДЖ ” ЕАД, посредством непарична вноска, против увеличение каузи на едноличния притежател на капитала – страната " в границите на отпуснатата краткотрайна държавна помощ, утвърдената от Европейска комисия с Решение (ЕС) 2017/2372 от 16 юни 2017 година, с което се капитализират отговорностите на сдружението към страната и се рeшава дългогодишният проблем с задълженията на БДЖ. ", се показва в настрана известие по линия на БДЖ.

Това решение дефинитивно покрива дълга на сдружението, което му разрешава към този момент да бъде бенефициент по оперативните стратегии на Европейски Съюз. По този метод БДЖ ще има правото да кандидатства за закупуване на нов преносим състав с европейско финансиране през новия програмен интервал, обобщават от БДЖ.

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР