Древното животно е пресъздадено във вид на робот OroBOTТака изглежда

...
Древното животно е пресъздадено във вид на робот OroBOTТака изглежда
Коментари Харесай

Учени „оживиха“ влечуго отпреди 300 млн. години

Древното животно е пресъздадено във тип на робот OroBOT

Така наподобява скелетът на античното създание, пресъздадено от учени (източник: Nature Video / YouTube)

Научен екип от биолог и експерт по роботи пресъздаде влечуго, сходно на крокодил, за коeто се допуска, че е живяло на планетата преди 300 милиона години, излиза наяве от видео, публикувано в YuoTube.

Биологът-еволюционист Джон Някатура и специалистът по роботи Камило Мело сплотяват старания в „ възкръсване “ на създание, известно като Orabates pabsti. Става въпрос за така наречен „ стволови амниоти “ – ранна издънка на потомството, което е довело до появяването на птици, влечуги и бозайници.

Скелетът на влечугото е пресъздаден благодарение на 3D принтер и оборудван с роботизирани механизми. Новосъздаденият робот OroBOT е по-голям от оригинала, заради нуждата от прибавяне на механизми, само че като цяло е доста непосредствен до него.

Роботът е подготвен да върви по непокътнатите и до през днешния ден следи от влечугото. Първоначално учените основали компютърен модел на походката на рептила, след което вградили логаритъма в робота. Проектът демонстрира, че влечугото е имало по-усъвършенствано придвижване, в сравнение с се е предполагало за този тип същества.

Създаването на сходни роботизирани скелети благодарение на модерни способи за триизмерно моделиране безспорно ще помогне на учените в проучванията на античните същества, обитавали планетата.

 
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР