Древноегипетският бог на смъртта е Анубис. Текстовете от пирамидите на

...
Древноегипетският бог на смъртта е Анубис. Текстовете от пирамидите на
Коментари Харесай

Анубис - Древноегипетският бог на смъртта

Древноегипетският господ на гибелта е Анубис. Текстовете от пирамидите на Старото Царство свързват точно Анубис с погребването на фараоните. Той е споделял Царството на мъртъвците с Озирис, различен господ от египетската митология.

Анубис надзиравал балсамирането, играел е значима роля като страж на гибелта и стопанин на мумификацията. С течение на времето са му приписвани разнообразни функции. Например в обществените процеси е бил издирван, с цел да управлява хората.

Анубис е провъзгласен за бога, който пази мъртвите хора и ги насочва по пътя от живота към гибелта. Най-често е изобразяван като полубог или получакал. Рисуването му като чакал най-вероятно се свързва с животните, които са обитавали гробищата в Древен Египет. Точно чакалите постоянно са разравяли човешките остатъци, което се счита, че е дало тъкмо този облик на Анубис.

Почти на всички места богът на гибелта е свързван с черния цвят, който изобразява черната почва и по този начин плодовитата котловина на Нил. Този облик е символизирал и прераждането, живота след гибелта. Често по рисунки, Анубис е показван да участва на мумифицирането или пък да стои на върха на нечия гробница. Във времената на фараоните той е носел специфичен костюм. Вярванията споделят, че той е и богът на подземния свят и в тази си роля е изобразяван като жена – Анпут, със своята щерка Кибечет. Като господ на подземното царство се споделя, че той е бил роден от инцидентното комбиниране на Озирис и Нефтида – брачната половинка на Сет.

Вярва се, че точно Озирис е сложил Анубис за бранител на мъртвите души. Приписвани са му и доста други функции: Собственик на везните на правораздаването, стопанин на Амит, който е отправял молебствия за порочните души, стопанин на паметния център Синополис, небесен господ, справочник и бранител на душите, господ на гробовете, надзирателя на мистериите. Помогнал е на Изида да събере частите от тялото на Озирис, откакто Сет ги разпръснал по целия Египет.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР