Древно поверие в селото на Капитан Петко войвода гласи, че

...
Древно поверие в селото на Капитан Петко войвода гласи, че
Коментари Харесай

Древни сили лекуват в село Долен

Древно вярване в селото на Капитан Петко челник гласи, че както оставяш на клон в чудната гора дреха, която си носил, и с нея оставяш заболяванията и проблемите си.

Преди това обаче би трябвало да извършиш ликвидиране и да преминеш през серия от ритуали, включително и да стигнеш пешком или да бъдеш занесен до чудодейната гора с облеклата.

Селото обаче не е добре познатото от туристическите направления Крибул, само че отново се намира в този регион и се назовава Долен, написа "Телеграф ".

Викат му селото на Петко челник, тъй като преди време тук е сниман филмът за него, в който основната роля извършва Васил Михайлов и който в този момент се излъчва в съботите още веднъж по Българска национална телевизия 1. В Долен е непокътната и къщата на екранния челник, в която са правени огромна част от фотосите.

Иначе селото е архитектурен резерват в Западните Родопи, на 28 километра от Гоце Делчев.

Крадат камбаната

Резерватът обгръща няколко десетки здания, които са монументи на културата и в действителност са така наречен Задна махала. Характерни за къщите в Долен са издадената част от горния етаж и украсата с дърворезба по таваните.

Сред забележителностите в селото е и църквата „ Св. Никола “, издигната през 1834 година, която впечатлява с иконостаса и иконите си. Самата черква се счита за чудодейно място.

ук постоянно се молят поклонници от цялата страна, някои идват чак от Америка и Австралия. Американско семейство преди години пристигнало, дарило храма, молило се всеки ден по няколко пъти на иконите, най-много на Дева Мария. И след 17 години безплодни опити да си създадат детенце най-после го заченали точно в Долен.

Местните описват и още голям брой истории за чудотворните свойства на иконите в черквата. Самата камбана няколко пъти е била крадена в новото време. Накрая доленци събират средства, събират си и медените съдове, като ги дават за претопяване и вършат нова, която е два пъти по-тежка и с два пъти по-хубав по техните думи тон.

Долен е ситуирано на 1000 метра надморска височина, името му идва от дол, тъй като е закътано сред върховете в близост.

Живот

Тук от антични времена има поверия, че горите и чукарите към селото се населяват от духове и лековити естествени сили. Но някои от тях са рискови и могат да вземат живот със същата мощ, с която подаряват още дни.

Наоколо има голям брой антични находки, още от тракийско и по-новото римско време. В средата на предишния век селото е процъфтявало, имало над 2800 поданици, през днешния ден са към 300 - гледали са се над 50 000 овце от неповторима локална порода.

Във всяка къща на отвесни станове са се тъкали вълнени покрови. Някога на пазара в Долен са идвали търговци, някои даже с камилите си чак от Египет.

Снимат типичен филми

Село Долен е снимачна площадка на няколко именити български кино лентата, с изключение на на сериала „ Капитан Петко челник “.

В най-ниската част на селото заградили реката и това е мястото, на което хвърлят бъчвата на героя на Филип Трифонов във кино лентата „ Изпит “ (1971 г.) на Георги Дюлгеров по описа на Николай Хайтов.

Във „ Вечни времена “ (1974 г.) на Асен Шопов с Петър Слабаков, Наум Шопов и Стойчо Мазгалов употребяват Долен за фон на пазара, като възвръщат всички дюкянчета, които в миналото са съществували. Местните хора желали да запазят декора и след края на фотосите, само че по сюжет дюкянът трябвало да изгори.

В селото са снимани и подиуми от други типичен български филми. Тук е сниман (по описа на Йовков „ Частният преподавател “) „ 24 часа дъжд “ (1982 г.) на Владислав Икономов с Ева Шикулска, Стефан Мавродиев, Стефан Данаилов и Кирил Варийски. Заснет е още един филм по Николай Хайтов (освен „ Капитан Петко челник “) - „ Мъжки времена “ (1977 г.) на Едуард Захариев с Григор Вачков, Мариана Димитрова, Павел Поппандов и Велко Кънев.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР