Древният стадион Колизеум в центъра на Рим ще бъде осветен

...
Древният стадион Колизеум в центъра на Рим ще бъде осветен
Коментари Харесай

Римският Колизеум ще бъде осветен днес в червено заради преследването на християни

Древният стадион Колизеум в центъра на Рим ще бъде осветлен довечера в алено, с цел да притегли вниманието към преследването на християни по света и изключително в страни от Близкия изток като Сирия и Ирак.

Акцията стартира в 18 часа локално време, а цветът символизира пролятата от християни кръв, преследвани поради вярата си. По същото време в алено се бъдат осветени и известни сирийски и иракски църкви като маронитската катедрала " Св. Илия " в Алепо и църквата " Св. Павел " в Мосул.

Акцията се финансира от организацията " Помощ за църквите в потребност ". Миналата година в алено бяха осветени катедралата в Манила и световноизвестните здания на английския парламент в Лондон и базиликата " Сакре кьор " в Париж. Година по-рано " почервеня " фамозният римски шадраван " Треви ".

Организаторите разгласиха през октомври отчет за положението на християнските общности в 13 страни, множеството от които са в Близкия изток. Според тях Организация на обединените нации и държавните управления на Запад са изоставили иракските и сирийските християни и в случай че не е била помощта от неправителствени християнски организации, през днешния ден християните евентуално щяха да са изцяло изчезнали от някои региони.

На някои места в Сирия вярващите са подложени безусловно на геноцид и локален халдейски свещеник счита, че от 1.2 млн. души преди гражданската война през днешния ден са останали към 500 000, споделят от " Помощ за църквите в потребност ". В Ирак единствено за две години християните са намалели от 275 000 на не повече от 150 000.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР