Древният потоп, за който някои учени смятат, че е в

...
Древният потоп, за който някои учени смятат, че е в
Коментари Харесай

Митичният потоп почнал от Черно море

Древният потоп, за който някои учени считат, че е в основата на историята за Ной може да не е бил толкоз древен подобаващ, съгласно ново изследване, за което оповестява National Geographic.

Изследователите като цяло са съгласни, че по време на интервала на стопляне преди към 9400 години, прилив на морска вода от Средиземно море форсира връзката му с Черно море, което по това време е сладководно езеро. Това наводняване трансформира езерото в бързо уголемяващо се море.

Според по-ранна доктрина, морското ниво на Черно море се покачва с към 195 фута (60 м), най –вероятно погребвайки цели села, което се поддържа и от легендите за Ноевия потоп.

Но ново проучване, фокусирано върху проучване на подводните вкаменелости, допуска че повишението на морското ниво е с не повече от 30 фута (10 м).

Морският геолог Ливио Гиосан и неговите сътрудници дефинират интервала, от когато датират откритите на мястото, където Черно море се слива с река Дунав, черупки и вкаменелости от първобитни мекотели, като настояват, че те не носят доказателства за съществуването на епични наводнения.

Океанографският институт в Масачузетс декларира: " Ние знаем, че тинята е навръх същата възраст като черупките и по този начин може да се дефинира какво е било морското ниво преди към 9400 години ".

 Митичният потоп почнал от Черно море

Резултатите демонстрират, че морското ниво на Черно море се е повишило с от 15 до 30 фута (5 до 10 метра), а не от 150 до 195 фута (50 до 60 м), както в началото допуска преди 13 години геологът Уилям Райън от Колумбийския университет.

През 1993 година Черноморска експедиция, предвождана от Уилям Райън открива доказателства за от дълго време съществувала крайбрежна линия и крайбрежни дюни на дълбочина към 390 фута (120 м). Според откривателите този регион е бил наводнен, когато Средиземно море и морето Мармара, което се простира сред Средиземно море и Черно море, унищожават скалистата преграда на Босфора, който свързва Мармара с Черно море.

Райън и неговите сътрудници смятат, че преди наводнението, в тези региони е имало голям брой селскостопански селища. Техните проучвания поддържат схващането, че наводненията са потопили към 62 000 квадратни благи (100000 кв.км), принуждавайки фермерите дружно със стадата си да се придвижат на запад и по този метод са предопределили селскостопанското развиване на западна Европа.

Новото проучване на Гиосан, показва доказателства за не толкоз пагубен потоп, който е приводнил единствено към 1240 квадратни благи (2 000 кв.км).Това е по този начин, тъй като, съгласно новата доктрина, морското ниво на Черно море преди наводненията е било доста по-високо, в сравнение с твърди Райън. В резултат на това много по-малко количество вода е минало през Босфора и е заляло континенталния шелф към Черно море.

Вековните черупки и вкаменелости, изследвани в детайли от Гиосан, свидетелстват, че преди наводненията морското ниво е било единствено с 95 фута (30 м) по-ниско, в сравнение с е през днешния ден.

Тони Браун, академик от Университета в Саутхемптън, декларира, че изцяло поддържа новата доктрина на Гиосан и неговите сътрудници. Той споделя: " Надявам се, че това ще сложи в контраст някои скорошни пагубни и неправилни изказвания за разпространяването на земеделието в цяла Европа на това, което е в действителност митичния потоп ".

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР