Древният град Вавилон, който се намира на днешната територия на

...
Древният град Вавилон, който се намира на днешната територия на
Коментари Харесай

Вавилон оглави новите попълнения в списъка на ЮНЕСКО

Древният град Вавилон, който се намира на днешната територия на Ирак, и Исландският народен парк, цялостен с ледници, ледени пещери и вулкани, са измежду новите обекти, добавени в Списъка на международното културно и естествено завещание на ЮНЕСКО.

Над 1000 обекта от целия свят - някои културни, някои естествени, а други и от двата типа - ще бъдат предпазени, бидейки част от листата. Забележителностите или регионите са определени поради смисъла си за човечеството.

В петък Комитетът по международното културно завещание разгласи първата част от новите попълнения за тази година. Днес и на следващия ден следва да бъдат оповестени още.

Един от най-извесните обекти, които ще бъдат добавени в листата, е античният град Вавилон, намиращ се в сегашен Ирак. За първи път той се загатва през XXIII в. прочие Хр. и е прочут като дома на едно от Седемте чудеса на Древния свят - Висящите градини.

Докато Вавилон обаче има впечатляваща история за дворци и храмове, не е останало изключително доста, което да се види от най-старите му години, а това, което е оживяло пък е доста развалено.

Садам Хюсеин инициира градежа на замък имитация на мястото, а военните сили на Съединени американски щати в региона по време на войната в Ирак са унищожили античния паваж с техниката си и са пълнили чували с пясък дружно с материал, който е включвал и археологически фрагменти.

Сред другите нови обекти в листата са и хирканските гори в Иран, античен металургичен обект в Буркина Фасо, Френските южни и антарктически територии и регионът на Охрид в Албания, определен поради своето естествено и културно завещание. Град Парати и островът Илха Гранде в Бразилия, които са известни дестинации измежду туристите, посещаващи Рио де Жанейро, също са включени поради своето естествено и културно значение.

Селекцията обгръща страни в целия свят. От Исландия е включен Националният парк Вахтнайокутъл. Основан през 2008 година, той обгръща 14% от територията на страната. Простира се в югоизточната част на острова и обгръща ледника Вахтнайокутъл. Със своите вулкани, трусове, топящи се ледници, избухващи кратери и геотермична интензивност, обектът е, в случай че не друго, много трагичен. В документа за неговото номиниране за листата мястото е разказано като " зона на обезпокоителен естествен спор, само че и на очарователна естетика ".

Китай също попада в листата с резерватите за мигриращи птици по крайбрежието на Жълто море и залива Бохай. Рай за прелетните птици и дом на безчет типове риби и ракообразни, крайбрежната линия съставлява богата екосистема и се счита за най-голямата приливна кална система в света.

Мястото е подвластно от седменти. Според отчет, Жълтата река, която се влива в Жълто море, носи приблизително към 24,7 кг седимент на пространствен метър вода в устието си. Районът и типовете, на които е дом, от известно време бяха застрашени от рекултивация на земята.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР