Древният град Троя може да е основан 600 години по-рано,

...
Древният град Троя може да е основан 600 години по-рано,
Коментари Харесай

Троя може да се окаже с 600 г. по-стар град

Древният град Троя може да е учреден 600 години по-рано, в сравнение с се смяташе до момента. Това демонстрират нови археологически находки от разкопки в античния град.
Археолозите, проучващи северозападната провинция Чанаккале в Турция, където се намира Троя, допускат, че регионът може да е бил употребен като населено място повече от шест века по-рано от известното до момента, оповестиха турски медии, представени от БГНЕС.
Рюстем Аслан от катедрата по археология на Университета Онсекиз Мар съобщи, че античният град Троя е бил погубен и възстановяван неведнъж поради войни, пожари и трусове. В рамките на изкопните работи, осъществени в града в южната част на Дарданелите, са били открити общо 10 пласта селища, като всеки пласт е назван и номериран от Троя I до Троя XI. Аслан сподели, че тази година са се натъкнали на нов пласт, който решили да нарекат Троя 0.
" Ние открихме следи от изгаряния, керамични и дървени греди в пласта Троя 0 ", сподели той. " Това демонстрира, че историята на селището датира от към 5500 години преди нашата епоха ".
Най-вероятно Троя е учредена към 3 500 година пр.н.е., демонстрират откритията в пласта Троя 0, добави той.
Той сподели, че преди този момент изкопаните пластове от селищата принадлежат към интервал сред 3000 година пр.н.е. и 1300 година от н.е., от старогръцко до византийско време.
Правителството на Турция разгласи 2018 година за „ Година на Троя “ в чест на 20-годишнината от признаването на античния град за обект от международното завещание на ЮНЕСКО. Стотици хиляди посетители, в това число известни персони, са посетили обекта тази година.
Разположен върху хълмовете на Хисарлик и с аспект към крайбрежната низина на турската егейска крайбрежна низина, 4000-годишният античен град Троя е един от най-известните археологически обекти в света. Първите разкопки в античния град са подхванати през 1870 година от немския предприемач Хайнрих Шлиман, който през днешния ден е считан за един от пионерите на археологията.
Обстановката към Троянска война, в която спартански и ахейски воини от Гърция обсаждат града през 13 век пр.н.е. е увековечена от гръцкия стихотворец Омир в неговата епична поема „ Илиада “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР