Древният град Шингети е заобиколен от пясъците на Сахара и

...
Древният град Шингети е заобиколен от пясъците на Сахара и
Коментари Харесай

Градът, който изчезва в пясъците, пази уникални древни ръкописи

Древният град Шингети е заобиколен от пясъците на Сахара и макар че се е появил преди близо XII век, към момента пази своя характерен образ и е населяван от няколко хиляди души.

Къщите са построени от червеникави тухли, тиня и камък. Покривите са плоски, направени с дървени панели и палми, както са правели жителите на Мавритания преди епохи.

В каменните стени са пробити дребни прозорчета, а вратите са ръчноиздялани от солидни акациеви дървета, който през днешния ден е невероятно да се намерят в региона.

По-голямата част от тези къщи са обезлюдения, а притежателите им се намират в по-развити елементи на Мавритания. Днес в Шингети има единствено няколко хиляди души.

Макар че градът постепенно изчезва под пясъците, останалите фамилии отхвърлят да го изоставен, защото античният град пази скъпо богатство – едни от най-древните ислямски ръкописи.

Тъй като в предишното Шингети е бил значима точка за прекосяване през Сахара, сбирката е ситуирана точно тук. Преминаващите през пустинята са гледали на Шингети както на оазис, в който могат да си вземат заслужена отмора.

Градът е бил и събирателен пункт и за поклонниците, насочи ли се към Мека. Хиляди са прекосявали през това място, с цел да обменят религиозни и научни хрумвания, поради което пустинният град е бил процъфтяваща дестинация в предишното.

В продължение на епохи хората от Западна Африка са пътували до Шингети, с цел да приказват за вяра, право, астрономия, математика и медицина.

Когато Шингети бил в разцвета си, градът е разполагал с 30 библиотеки, които пазели ръкописи и антични книги. Днес тези библиотеки са единствено 5, само че книгите не престават да се пазят и предават от потомство на потомство.

Заради пустинния климат част от ръкописите са унищожени, а други са в развой на раздробяване.

Правителството на Мавритания неведнъж се е опитвало да вземе тези книги са предпазване на по-подходящо място, само че фамилиите отхвърлят да се разделят с тях.

Те считат, че е въпрос на фамилна чест да запазят наследството, което епохи наред се е съхранявало на едно и също място. Разгледайте в галерията горе скъпото завещание на Шингети.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР