Древните траки вероятно са използвали алпинистки техники, за да стигна

...
Древните траки вероятно са използвали алпинистки техники, за да стигна
Коментари Харесай

Траките използвали алпинистки техники за каменните ниши в скалите

Древните траки евентуално са употребявали алпинистки техники, с цел да стигна до местата в скалите, където са дълбали ритуални ниши. Може би каменоделците са били завързвани с въжета, до момента в който отварят със сечива паметните дупки. Такова съмнение направи през вчерашния ден доцент доктор Здравко Димитров от Националния археологически институт и музей при Българска академия на науките.

Той презентира направените през този изследователски сезон открития в месността „ Хасара “ край село Ангел челник, община Минерални бани. Тракийското светилище и късноантичната цитадела там станаха известни като „ Градът на слънцето “.

Комплексът от 17 скални ниши на източния скат на комплекса е най-атрактивната находка и за експерти, и за туристи този сезон. Те са най-дълбоките в целия регион, разяснява Димитров.

Той и екип от към 30 души за два месеца са проучили главно 3 декара от цялата повърхност на комплекса, чийто терен е общо 8 декара. Сред останалите разкрити подобекти са висока крепостна стена, крепостна кула от късната древност, дребен езически храм, еднакъв с храма на тракийския конник на Перперикон, цистерната на крепостта, огромна шарапана и два гроба от раннохристиянския интервал на мястото.

На базата на свършеното от експертите и на сериозните находки локалната община Минерални бани може да предприеме план за реституция, консервация и социализация на обекта, като го трансформира в привлекателна дестинация на културно-историческия туризъм, сподели още Димитров. /monitor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР