Древни кости около Гибралтарския залив показват, че римляните вероятно са

...
Древни кости около Гибралтарския залив показват, че римляните вероятно са
Коментари Харесай

Древните римляни са ловили китове

Древни кости към Гибралтарския залив демонстрират, че римляните евентуално са имали добре развита китоловна промишленост, заяви „ Гардиън “.

Открити са кости на сиви и бискайски китове. Останките в от интервала към 1 век след новата епоха.

Костите са от китове от мигриращи типове, които не се намират в европейски води. Според специалисти по време на Римската империя китове постоянно са се срещали на входа към Средиземно море, като римляните са ги ловували.

В предишното бискайските китове са били публикувани в северната част от Атлантическия океан, в това число и северното крайбрежие на Испания и Северозападна Африка. Сивите китове са изчезнали от Средиземно море през 18 в., като сега се намират единствено в Тихия океан.

До последните открития не беше ясно, дали китовете са обитавали Средиземно море. Сега учени са стигнали до умозаключение, че римляните са ловили китове в района. Изследвани са били 10 кости, събрани от 5 места – 4 от Гибралтарския пролив и едно от крайбрежието на Северозападна Испания.

Според учените сиви и бискайски китове постоянно са се намирали във водите към протока по време на Римската империя. Теорията е подкрепена от исторически извори на Плиний Стари.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР