Древната мезоамериканска цивилизация от Теотиуакан, живяла на 30 мили (50

...
Древната мезоамериканска цивилизация от Теотиуакан, живяла на 30 мили (50
Коментари Харесай

Таен тунел разкрива мистерии на Теотиуакан

Древната мезоамериканска цивилизация от Теотиуакан, живяла на 30 благи (50 км) североизточно от днешния Мексико Сити, от години съставлява мистерия за археолози и историци.

Началото на строителството на античния град е датирано в интервала към 400 година пр.Хр. 800 години по-късно, някъде към 400 година, Теотиуакан израства до най-мощния и авторитетен град в района – дом на към 200 хиляди души. През 750 година великият Теотиуакан към този момент е изгорял, зарязан нереален град.

Таен тунел под една от античните пирамиди дава вяра на археолозите, че ще имат опция да надникнат надълбоко в сърцето на тази енигматична цивилизация.

Храмът на Пернатия дракон. © Janet Jarman

Смята се, че към началото на XIV век ацтеките са разкрили руините на Теотиуакан. Древният град бил зарязан шест века по-рано. Именно ацтеките дали на града неговото име, което може да бъде жестоко преведено като „ Град на боговете “.

Въпреки че е учреден към 400 година пр.Хр., Теотиуакан е почнал плевел напредък към 500 години по-късно. Бил е издигнат по оста север–юг, с необятен бул., прочут като „ Авеню на мъртвите “, който се простира сред високия 147 стъпки Храм на Луната и необятния площад, именуван Цитаделата, в южния край. В сърцето на града господства солидният Храм на Слънцето с височина 213 стъпки.

В интервала сред разцвета на Теотиуакан към 400 година и неговото овакантяване градът, наподобява, е горял няколко пъти, евентуално вследствие на революция или пък на инвазия от непозната войска. Около 750 година оживелите поданици на града евентуално са се включили към прилежащи градове и култури или пък са последвали комерсиалните пътища, загърбвайки своя популярен град.

Храмът на Луната. © Janet Jarman

В наше време, към 1200 години по-късно, поради неналичието на писмени сведения историците нямат безапелационен отговор на редица въпроси за Теотиуакан, в това число кой е основал града, по какъв начин е бил ръководен той, какъв език са говорили неговите жители или каква е била тяхната вяра. Сега, наподобява, археолози, прекарали последните 13 години в изследвания на място, са напът да намерят отговорите на някои въпроси.

Както оповестява Smithsonian Magazine, с илна стихия през 2003 година провокира свлачище и отваря дупка в основата на една от пирамидите – Храма на Пернатата змия, намиращ се в Цитаделата. Когато археологът Серхио Гомез от Мексиканския народен институт по антропология и история се снишил в мрака, открил, че се намира в нещо като тунел – дело на човешка ръка.

Оттогава насам Гомез и неговият екип археолози и служащи изследват тунела, който се простира на дължина 330 фута ( към 100 м ) от Цитаделата до центъра на храма.

Тунелът под Теотиуакан. Изображение: Sergio Gómez

Те разкрили, че истинският вход на тунела, който се намира на няколко метра от дупката, отворена от свлачището, явно е бил покрит от камъни преди към 1800 години. Изводът е, че каквото и да е имало вътре, би трябвало да е останало недокоснато до момента.

Екипът се движил доста постепенно и деликатно през тунела през последните години. По време на работата си хората извадили към 1000 тона земна маса. Към края на 2015 година били възобновени към 75 хиляди артефакта – от раковини, през съдове и бижута, до скотски кости и даже фрагменти човешка кожа.

© Janet Jarman

Археолозите разкрили, че тунелът свършва в необятна камера с формата на кръст, съдържаща купища бижута и скулптури. Това им дава съображение да мислят, че са на прага на откритието на гроб на към момента незнаен теотиуакански държател. В камерата учените са намерили още съкровища, в това число колиета, буркани с кехлибар и две скулптури от черен камък, евентуално фигури на божества.

  • Лабиринтите на античните пирамиди
  • Входът към преизподнята се намира под пирамида
  • Живак води към гробницата на царя на Теотиуакан

Въпреки че Гомез и екипът му към момента не са разкрили в действителност гроб, археологът има вяра, че тунелът и другите му камери дружно с благосъстоянието на деликатно подбраните артефакти може да съставлява алегорично заравяне.

Чиния във формата на „ летящо куче “ е открита непокътната. © Janet Jarman

По отношение на към този момент откритите артефакти Гомез споделя пред Smithsonian: “ Може да прекараш цялата си кариера в оценка на наличието.

Предстои да бъдат екскавирани три нови камери и археолозите работят с мъчителна отдаденост, безусловно с четки за зъби, с цел да са сигурни, че няма да повредят нищо. Каквото и да е то, евентуално е ключ към тайните на Теотиуакан.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР