Древна орнитологична мистерия е предмет на нова статия, която разглежда

...
Древна орнитологична мистерия е предмет на нова статия, която разглежда
Коментари Харесай

Мистериозни отпечатъци са с 60 милиона години по-стари от първите птици

Древна орнитологична тайнственост е предмет на нова публикация, която преглежда фосилни следи, направени от незнайни антични животни, датиращи от късния триас. Те ясно наподобяват птичи, което не звучи прекомерно необичайно, до момента в който не вземете поради обстоятелството, че на възраст от 210 милиона години някои от тях предхождат най-старите известни птичи кости с цели 60 милиона години.

Ако следите не са оставени от птици, кой тогава се е разхождал на птичи крайници? Объркването се подхранва и от мътната поява на птиците, за които към момента имаме доста какво да учим, защото въпреки да знаем, че са еволюирали от динозаврите, по кое време тъкмо и от кой тип са въпроси на които нямаме отговорите.

Мистериозни следи като тези могат да се употребяват за проучване на анатомията и държанието на изчезналото животно с помощта на една изящна област в науката, наречена ихнология, която се занимава с проучване на вкаменени следи, пътеки и дупки. Находките са очарователни, само че могат да бъдат мимолетни, както се оказа в неотдавнашния случай, при който следи от птици на 120 милиона години - в този момент най-старите в Австралия, били отмити единствено няколко години след откриването им.

Animals with bird-like feet roamed planet 200 million years ago, say scientists of ancient footprints, which experts were calling Trisauropodiscus, suggest these creatures were likely to have been three-toed. It is unclear who made the track marks, but experts speculate…
— CHAUDHRY IMRAN (@chimran55)
Следи от вкаменелости, сходни на птици, са откривани на голям брой места в Южна Африка и нормално се приписват на ichnogenus Trisauropodiscus, за който се счита, че е орнитиски динозавър, живял през късния триас или ранната юра.

Изследователите взеха решение, че желаят да се разровят по-подробно в ихногенуса (име, обещано на група животни, известни единствено от следи от вкаменелости, дупки и т.н.), и да се опитат да преценяват до каква степен е допустимо следите да са точно на такова животно. За да създадат това, те използваха вкаменелости, открити на полето, както и такива от музейни сбирки и фотоси.

Това разкрива две основни морфологии за Trisauropodiscus - едната е по-скоро като на нептичи динозаври, а другата е по-скоро като на отпечатъци от стъпки на птици. Следите не съответстват директно с фосилите на животни, известни от тази област по това време на историята на Земята.

Има няколко пояснения за мистериозните отпечатъци. Едната е, че са принадлежали на динозаври, евентуално ранни прародители на птиците. Друг вид е да са образец за конвергентна еволюция, в случай че животните с сходни на птичи крайници са еволюирали настрана измежду група влечуги.

„ Следите на Trisauropodiscus са известни на голям брой южноафрикански обекти, датиращи отпреди почти 215 милиона години “, се споделя в изказване на създателите. „ Формата на следите е в сходство с модерните и по-нови следи от вкаменелости на птици, само че евентуално става дума за динозавър с птичи крайник, от който произлезли Trisauropodiscus. “

Какъвто и да е казусът, той реалокира първата поява на птичи крайници към късния триасен интервал, предоставяйки малко повече визия - и спомагателна доза тайнственост - в еволюцията на първите птици.

Изследването е оповестено в списанието.



По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР