Дрехи от мляко. Идеята не е нова, но е позабравена.

...
Дрехи от мляко. Идеята не е нова, но е позабравена.
Коментари Харесай

Зелена светлина: Дрехи от мляко

Дрехи от мляко. Идеята не е нова, само че е позабравена. Една немска дизайнерка, обаче, се е заела да възроди остарялата традиция. По специалност Анке Домаске е микробиолог. Страстта й, обаче, се оказала модата. Заради алергия към някои материи, от която страдал татко й, Анке се въодушевила да основава естествени тъкани.

Анке Домаске, дизайнер: Попаднахме на тази остаряла техника, която е от 1930-та година. Тогава хората осъзнали, че могат да вършат платове от мляко. За нас беше значимо тъканта да е устойчива, да е естествена. Да, даже да може да се яде. Така ние отидохме в магазина. Взехме миксер и тиган и започнахме да опитваме.
Облекло, родено в кухнята. Буквално. Екипът на Анке употребява единствено органично мляко.

Лара Деле, управител нововъведения: В Германия има голямо количество мляко, което не може да бъде продадено поради прецизните закони. Ние вземаме това мляко и вършим от него нишки.
При производството на млечни облекла не се употребяват химикали. Тъканта, която се получава, е изцяло органична. Всъщност тайната е в млечните протеини. При специфични условия те се извличат от млякото и откакто се втвърдят, от тях се тъкат влакна.

Германските дизайнери настояват, че материята е мека като коприна. Издръжлива е и може да се пере и съхне елементарно. По качества не се разграничава от памука и най-вероятно в бъдеще ще се трансформира в негова опция.

И да, Анке решила дългогодишния проблем на татко си. Млечните облекла не нервират алергичните кожи. Напротив. Материята оказва помощ за контролиране на телесната температура и на циркулацията на кръвта. Естествена тъкан, която пасва чудесно на естествените процеси в човешкото тяло.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР