Драстично свиване на броя на областните дирекции на МВР, консолидиране

...
Драстично свиване на броя на областните дирекции на МВР, консолидиране
Коментари Харесай

Световната банка предлага 4 пъти по-малко областни дирекции на МВР

Драстично стесняване на броя на регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи, консолидиране на администрациите им и по-ефективни публични поръчки ще доведат до повишение на доверието в полицията. Това са някои от главните изводи в разбор на Световната банка, направен по искане на българското държавно управление. Анализът беше обявен преди месеци от министъра на вътрешните работи Валентин Радев, като преди него беше направен различен, който обаче неразбираемо за какво остана загадка за обществеността.
Изводите в разбора на Световната банка потвърждават известни и досега неща, като да вземем за пример обстоятелството, че в Министерство на вътрешните работи се поддържа раздута администрация, което пък е причина за фрапантно увеличение на разноските за личен състав. Това прави чиновниците на Министерство на вътрешните работи едни от най-скъпо платените, тъй като осигурителните вноски са прекомерно скъпи. Така месечните разноски за човек в системата на Министерство на вътрешните работи доближават 1776 лева за 2016 година

Орязване на регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи ще понижи разноските
Въпреки че анализът не обгръща цялостната активност на Министерство на вътрешните работи, той е съсредоточен върху ОДМВР, Главна дирекция "Национална полиция " и пожраната. В тези дирекции са съсредоточени 75% от разноските, както и почти 50 % от работещите в системата.
Световната банка предлага обединяването на в този момент съществуващите 28 регионални дирекции в 7. Така администрацията ще намалее съвсем на половина и ще се освободи човешки запас за други действия. Дава се образец с това, че сходна промяна е осъществена в Националната организация за приходите (НАП) и в Националния статистически институт (НСИ), а също и в естонската полиция, където промяната довела до понижаване на разноските за публичен ред и сигурност от 1.8 % от Брутният вътрешен продукт през 2010 година до 1.4% през 2015 година
Изчисленията на специалистите от Световната банка демонстрират, че у нас този резултат би довел до годишни спестявания от близо 29 млн. лева Допълнителни икономии от 6.5 млн. лева годишно биха могли да дойдат, в случай че новите 7 ОДМВР обединят администрациите си с тези на пожарната, предвиждат още специалистите.

Полицаите са ни скъпи
Анализът демонстрира също, че концепцията за служител на реда във всяко село би била по-близко до осъществяване без да се наливат в допълнение пари, каквато е политиката на държавното управление. До момента бяха направени опити за "авангардни " решения с неразбираем излаз посредством лансирането на противоречиви законови промени, с които да се компенсира неналичието на свободни места за чиновници на едни от най-ниските равнища, така наречен служители на реда на терен. Според Световната банка свиването на броя на ОДМВР ще докара до по-ефективно ръководство на човешките запаси.
Числата демонстрират, че 19% от полицейските и техническите запаси на районно равнище не се употребяват по най-хубавия метод. Ако наличните запаси бъдат употребявани дейно, разпределени по друг метод сред регионалните дирекции това би довело до опазване на 22% повече човешки животи и би предотвратило 22% от материалните загуби, заключават от СБ.
Разходите за личен състав за полицейските чиновници в България са по-високи от тези в страните от Европейски Съюз, което се дължи частично на по-високите разноски за обща администрация и поддържащи функционалности. Министерство на вътрешните работи, с бройка на личния състав от 45 6374, е най-големият шеф в страната, а 8 778-те души личен състав с функционалности на обща и профилирана администрация надвишава общият брой чиновници в централната администрация на всички министерства. Общата и профилирана администрация на Министерство на вътрешните работи съставлява 19% от общия брой на чиновниците и включва и личен състав, който се занимава с даването на характерни услуги, да вземем за пример издаване на документи за идентичност (75), администриране на незабавни повиквания на единния европейски номер 112 (471), гранична полиция (968) и други, които не са обект на сегашния разбор, е посочено в документа.
Друг фактор, който "оскъпява " разноските за личен състав е така наречен пенсиониране, което и в Министерство на вътрешните работи, и в Министерството на защитата води до феномена на работещите пенсионери. Тази категория хора с изключение на пенсия, не престават да взимат и заплата, а в това време страната е натоварена и със обществените заплащания, които съставляват съвсем 50% от разноските.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР