Драстично поскъпване на природния газ от 1 октомври. Това предлага

...
Драстично поскъпване на природния газ от 1 октомври. Това предлага
Коментари Харесай

КЕВР предлага шоково поскъпване на природния газ

Драстично повишаване на природния газ от 1 октомври. Това предлага работната група към Комисията за енергийно и водно контролиране, заяви Българска национална телевизия.
Преди седмица „ Булгаргаз” изиска природният газ да нарастне. В предходни такива случаи специалистите от КЕВР всекидневно са редуцирали претенции скок, само че не и този път – в този момент предлагат повишаването да се утвърди.

Документът ще бъде обсъден навън съвещание на комисията на 25 септември. Докладът планува покачване с съвсем 14 %. Причината – предстоящите по-високи доставни цени на природния газ от импорт, по-високия курс на щатския $ по отношение на лв., както и обстоятелството че през третото тримесечие на годината сдружението е продавало на загуба.

Ако КЕВР дефинитивно позволи повишаването, по закон ще се наложи и нова актуализация на цените за парно и електрическата енергия от топлофикаците. Изчисленията сочат, че при 14% скок на природния газ, парното ще нарастне с съвсем 10%. Ще нарастне и топлата вода.

Това ще бъде четвъртото следващо нарастване на цената на природния газ от началото на годината. През юли поради повишаването на природния газ с малко над 10% цената на парното в страната един път беше нараснала приблизително със 7,33% и като се добави още едно нарастване от 1 октомври действителното покачване за клиентите тази зима ще е над 15%. Това е най-негативният сюжет, в случай че регулаторът не успее да откри запаси, които да лимитират повишаването.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР