Драстично нарастват спасителните акции в планината. През 2020 година те

...
Драстично нарастват спасителните акции в планината. През 2020 година те
Коментари Харесай

Спасителните кучета играят ключова роля в акциите в планината

Драстично нарастват избавителните акции в планината. През 2020 година те са били 114, през предходната се усилват с над една трета и са осъществени 156, оповестиха от Планинската избавителна работа. Безценен асистент в тях са избавителните кучета.

Работата на едно куче избавител в продължение на 20-30 минути анулира 30 души. 23 животни включва групата за избавяне с кучета. Четириногите спасители се образоват 2-3 години, с цел да стартират да работят на терен, само че тяхното рационализиране продължава цялостен живот.

Спасителните кучета у нас са от разнообразни породи. Как се избират и образоват животните описа пред Дарик радио Сергей Цветков, началник на групата за избавяне с кучета към ПСС.

По думите му във всяка акция кучетата дават всичко от себе си, само че от изключителна значимост е те да са отпочинали преди работа.

Три от кучетата в групата са на повече от 10 години, добави още той.

Според Цветков сред кучето и самия собственик се основава мощна връзка.

Той приканва хората да са по-внимателни в планината, с цел да не се стига до произшествия. Ако това въпреки всичко се случи, всеки човек в неволя може да се свърже с ПСС на телефон 112 или 1470.

Автор: Стажант-репортер Тодор Пантилеев

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР