Драстично e намаляла популацията на пчелните семейства в русенско. Близо

...
Драстично e намаляла популацията на пчелните семейства в русенско. Близо
Коментари Харесай

С 50% е намаляла популацията на пчелните семейство в Русенска област

Драстично e намаляла популацията на пчелните фамилии в русенско. Близо 50% от пчелите са измрели при започване на есента и стопаните са обезпокоени по какъв начин ще ги опазят през зимата. Според експертите главните аргументи за високата смъртност са неправилната приложимост на пестициди и вносът на хибридни пчели от чужбина, което ще докара до още по-големи загуби през идващите години.

В някои области на страната смъртността при пчелите е достигнала 90%. Причината не е в неналичието на хранителни ресурси, тъй като кошерите са цялостни, споделят стопаните. Все още не могат да открият за какво измират пчелите и са обезпокоени, че наклонността може да продължи и следващата година.
Иван Кънев - Сдружение „ Пчелари - Русе ": Налага се да сплотяваме фамилии, с цел да бъдат по-силни през зимата. При една по-тежка зима може да има повече смъртност.
Голяма част от пчеларите обаче получават дотации по европейски стратегии, по които са кандидатствали за избран брой кошери и през пролетта това може да им сътвори още един проблем.
Иван Кънев - Сдружение „ Пчелари - Русе ": Сега сплотяваме, през пролетта би трябвало да ги разделяме, да ги сътворяваме отначало.
Според генетика проф. Евгения Иванова една от аргументите за високата смъртност е неконтролираният импорт на пчели с непознат генезис, макар възбраната, в това число и на хибридни типове.
Проф. Евгения Иванова - генетик: Което мощно трансформира генетичния фонд на българската медоносна пчела и се отразява върху нейната жизненост. Вторият значителен фактор е обвързван със напрежението от изменящата се околна среда и замърсяването ѝ и точно към този фактор отнасям необятното, все по-широкото потребление на пестициди.
И съгласно пчеларите, и съгласно експертите, правила за опазването на пчелите има, само че не се съблюдават и упорстват да има по-строг надзор и от държавните, и от общинските институции.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР