Драстичният скок на цената на депонирането на отпадъците, който се

...
Драстичният скок на цената на депонирането на отпадъците, който се
Коментари Харесай

Драстичният скок на цената на депонирането ще бъде заменен с плавно поскъпване

Драстичният скок на цената на депонирането на отпадъците, който се предвиждаше следващата година, ще бъде сменен с плавното й нарастване до 2023 година Това се разбра от изявление на министъра на околната среда Нено Димов пред кметовете, които се събраха през днешния ден на конгрес в София, с цел да отбележат началото на мандата си и да обсъдят проблемите на локалната власт.

Казусът със скока на цената за депониране на звук боклуци е мъчителен за кметовете, тъй като множеството от тях трябваше да вдигнат таксата боклук, с цел да могат да покрият увеличените си разноски.

" Ще подвигна с 10% такса боклук, само че не и другите налози. Принуден съм, тъй като се подвига съвсем двойно цената за 1 звук депонирани боклуци - от 57 лева на 95 лева Това е предложение на министъра на околната среда Нено Димов ", съобщи кметът на Дряново Трифон Танчев. 31-годишният Танчев е най-младият кмет на община в България. Той добави, че в случай че не се смекчи този скок, Дряново ще е с 60 хиляди лева дефицит поради по-големите отговорности към Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда.

На форума участва и министър Димов, който успокои, че към този момент е имал среща с депутати от групата " Обединени патриоти ", издигнала го за министър, с цел да решат по какъв метод ще се събират таксите през идващите години. " Скокът който се очакваше да стане при започване на 2020 година, ще го разпределим на три равни елементи. Така през 2020 година цената ще се вдигне от 57 лева на 69 лева на звук, през 2021 година ще нарасне с 3 лева и с още толкоз през 2022 година

Димов напомни, че причина за нарастването на цената за звук депониран боклук е условие на европейското законодателство, чиято цел е да подтиква управляващите да усилят разделното събиране и преработването.

Нови критерии за данъчните оценки се чакат към март

До март следващата година Националното съдружие на общините и Министерството на финансите ще са подготвени с нови критерии, по които да се дефинира данъчната оценка на парцелите. това заяви зам.-председателят на сдружението и кмет на Велико Търново Даниел Панов (ГЕРБ). Той напомни, че критериите, по които това се прави в този момент, са признати още през 1999 година и са доста остарели. Даде образец с един от тях, който е съществуване на телефон в жилището. С какъв брой ще се вдигнат данъчните оценки по бъдещите правила към момента не можело да се каже, само че главен индикатор се планува да остане районирането на парцелите, както е и в този момент.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР