Драстични промени предстоят в реда, по който частните болници се

...
Драстични промени предстоят в реда, по който частните болници се
Коментари Харесай

След сигнала на д-р Дечев: Връщат обществените поръчки за онколекарства в частните болници

Драстични промени предстоят в реда, по който частните лечебни заведения се доставят със скъпите и плащани от НЗОК онкомедикаменти. Това стана ясно от брифинг в Народното събрание с присъединяване на ръководителя на ПГ на ГЕРБ и началник на здравната комисия доктор Даниела Дариткова, шефа на НЗОК доктор Дечо Дечев и здравния министър Кирил Ананиев.



В изявление пред дни Дечев изнесе информация за скандални разлики в цените, по които за едно и също нещо заплащат държавните и общинските лечебни заведения (където наложително се прави социална поръчка) и частните (които нямат сходно задължение). Той даде съответен образец, в който процедурата по Закон за обществените поръчки е довела до 7 пъти по-ниска цена.
Защо частни лечебни заведения може да купуват медикаменти в пъти по-скъпо от държавните Експерти оферират НЗОК да прави централизиран търг за онкомедикаментите
През Министерството на финансите ще бъдат импортирани промени в закона, които да изравнят разпоредбите за всички лечебни заведения, разгласи Ананиев. Това беше отстранено през 2016 година с претекста, че по този начин е повелявала европейска инструкция. „ Текстът в директивата не може еднопосочно да се пояснява “, изясни министърът, а Дариткова уточни, че в преамбюла са били заложени благоприятни условия за изключения, от които в този момент ще се възползваме.

„ До този миг в Министерство на здравеопазването не бяха дошли сигнали за такива големи разлики в цените на медикаментите, които са закупувани от държавните и общински лечебни заведения и от частните лечебни заведения”, означи Кирил Ананиев.

Механизмът

Пред публицисти през днешния ден доктор Дечев изясни, че първичната информация е пристигнала от производител на лекарството, което е генерик. Той открил, че има огромно разминаване сред получения доход от търговци на едро и това НЗОК по-късно е платила на лечебните заведения за количества, пристигнали точно от търговците. Разликата била доста в интерес на втората сума – цената за обособените лечебни заведения варирала от 129 лева до 1063 лева

Шефът на здравната каса изясни, че няма по какъв начин НЗОК да следи на какви цени търговците купуват от производителите, само че след последвалия разбор станало ясно, че първите 10 (от общо 29) лечебни заведения, които са купували лекарството, са частни. В отговор на въпрос той уточни, че връзка сред производител и снабдител няма, само че „ за това дали има връзка сред болница и търговец на едро – мога изрично да Ви кажа, че има такава връзка “.
НЗОК е плащала лекарство на частна болница на цена 7 пъти по-висока от тази на държавна и общинска? Твърдението е на шефа на институцията доктор Дечо Дечев в радиоинтервю
Д-р Дечев акцентира, че в тази ситуация не става дума за нарушаване на закона, а за недобър закон. „ След като финансирането е 100% публично “, би трябвало да се организира за него социална поръчка “, разяснява доктор Дечо Дечев.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР