Драстична промяна във времето за последните 24 часа. Оранжев код

...
Драстична промяна във времето за последните 24 часа. Оранжев код
Коментари Харесай

Продължава разчистването на паднали дървета след бурния вятър вчера в София

Драстична смяна във времето за последните 24 часа. Оранжев код за значителни превалявания и мощен вятър е разгласен за през днешния ден и на следващия ден в цялата страна. Дъждът засилва свлачище на автомагистрала " Люлин ". Земната маса се е свлякла върху спешната лента в посока София, в сектора на третия тунел. Преминаването се прави единствено в едното платно.

Зимата отстъпи на пролетта, с цел да се завърне със мощен вятър и дъжд. Последствията - изкоренени дървета, смачкани коли и наводнени здания. По данни на МВр през миналото денонощие пожарникари и спасители са взели участие общо в 104 интервенции, главно свързани със закъсали коли, отнесени от вятъра предмети и отводняване.

От трите електроразпределителни сдружения регистрират, че няма повишение на аварийността. Тази заран без ток останаха 5 обитаеми места в област Пазарджик. След интервенция на спешните екипи казусът е отхвърлен.

 Какво време да чакаме през новата седмица? Какво време да чакаме през новата седмица?
През нощта над Северна и Източна България облачността ще е забележителна, само че ще е съвсем без превалявания. Над западните и централните елементи от Южна България ще...

В София продължава разчистването на паднали дървета, огради, билбородове и ламарини. Подробностите вижте в репортажа на Владимир Христовски.

Средиземноморският циклон, който от през вчерашния ден е в страната, донесе днешния мраз и превалявания. Аварийните екипи работеха непрекъснато.
Красимир Димитров, шеф на Дирекция „ Аварийна помощ и предварителна защита “ към Столичната община: В момента обстановката в Столичната община е изцяло естествена. В момента имаме 5 екипа, които работят и отстраняват сигнали от през нощта за паднали дървета към здания, имаме два сигнала, при които обезопасяваме част от тераса и структури.
Въпреки това до сутринта имаше доста непосетени адреси. В софийския квартал " Яворов " през нощта бор се е стоварил върху жилищна постройка.

Вера Божилова: На сутринта като станах в 7 беше паднал. Видях, че бора се е наклонил и е счупил улуците и покрива, към този момент още не е махнат. Щетите по покрива не знам кой ще ги оправя.
Същото важи и за колите, върху които през вчерашния ден паднаха дървета. Само тези, които имат автокаско ще бъдат обезщетени. Гражданите имат право да търсят своите права и по правосъден път, защото отговорността за положението на дърветата е на Столичната община.

Заради изсипалия се дъжд екипите следят равнищата на реките и язовирите на територията на общината. Към момента няма заплаха от преливане. Застудяването продължава и в идващите дни. Има заплаха от формиране на поледици.

 Аварийните екипи са се отзовали на 28 сигнала за паднали клони и дървета в София Аварийните екипи са се отзовали на 28 сигнала за паднали клони и дървета в София
Екипите на Дирекция "Аварийна помощ и предварителна защита " са се отзовали на 28 сигнала, свързани с паднали клони и дървета в столицата, оповестяват от Столичната...

Ураганен вятър със скорост над 160 км в час мина тази нощ над Враца и нанесе голям брой вреди. Най-големи са провалите в квартал Кулата, където има десетки здания с изпочупени керемиди, а три къщи са останали без покрив. В квартала през целия ден нямаше ток поради пречупени стълбове и скъсани жици. Във Враца и в близките села има потрошени коли, върху които са падали клони и дървета.

Милка Методиева, кв. Кулата: Изпищяхме, от стълбовете огън хвърчи, жици, колите, умряхме от боязън.
Това си спомня от миналата нощ Милка Методиева, чиято къща е полуразрушена от стихията. Покривът се е сринал на земята, повлякъл е след себе си и част от тухлените стени.
Тодор Йосифов, кв. Кулата: Половината ви къща я няма? - Няма я, то се вижда с просто око, ние сме на улицата.
Милка и Тодор нямат застраховка и се надяват общината да им помогне за възобновяване на къщата. Съседът им Ваньо Петров също е без покрив, само че се е застраховал. Стихията вдигнала цялата структура и я захвърлила на улицата и в двора.
Ваньо Петров, кв. Кулата: Много мощен вятър, къщата е на 35 години, а покрива го сменихме скоро, цигли, обшивки.Върбан Ангелов, кв. Кулата: Снощи към 12,30 - 1 часа през нощта и виждам тука отпреде покрива на улицата.
Цял ден екипи на пожарната и електроснабдителното сдружение отстраняваха нанесените вреди по инфраструктурата.

Комисия от общината разказа нанесените вреди. Хората пък незабавно започнаха да подменят счупените и отнесени керемиди. От на следващия ден ще стартира и подмяната на прекършените електрически стълбове.

Най-сериозно все още е покачването на река Струма при Перник със 78 см, река Искър при Нови Искър с 68 сантиметра и река Банкя, която е повишила равнището си с 40 сантиметра. За момента няма мотив за терзание. Няма заплаха и от преливане.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР