Драстичен недостиг на жилища за студенти и сериозни възможности за

...
Драстичен недостиг на жилища за студенти и сериозни възможности за
Коментари Харесай

Очаква се недостиг на студентски жилища в Централна и Източна Европа

Драстичен дефицит на жилища за студенти и съществени благоприятни условия за вложения в този сегмент от имотния пазар в идващите години предвижда консултантската компания " Колиърс " (Colliers International). Ново проучване на компанията и интернационалната правна адвокатска фирма CMS сподели, че в страните в Централна и Източна Европа може да се чака дефицит на студентски жилища през идващите 10 години.

Наличието на доста евтини, само че по едно и също време с това нискокачествени студентски общежития, вследствие на лимитираните държавни бюджети, подтиква развиването на този заможен сегмент в района.

Над 32% от вложителите, взели участие в изследването към отчета, споделят, че към този момент имат интензивност или възнамеряват да започват такава във връзка с вложения в студентски жилища. Техните желания са ориентирани предпочитано към Полша (50%), следвана от Чехия (28%) и Унгария (14%). Регистрираното евентуално търсене, обаче, надвишава предлагането в сегмента.

Според отчета, към 2028 година в множеството градове в Централна и Източна Европа ще бъде налице забележителен дефицит на студентски жилища. За София той е непретенциозен, а и вероятностите пред сегмента у нас не са толкоз положителни, както в останалите страни от района поради евтините общежития и слабите финансови благоприятни условия на студентите.

Ако се приложи моделът търсене – предложение и се съпостави броят на интернационалните студенти в съответния град по отношение на легловата база, се вижда, че към 2028 година най-голямо противоречие ще има във Варшава (-8399 легла), след което са Будапеща (-3679), Краков (-1227), Прага (-1795) и Братислава (-298). Букурещ е единственият град с позитивен резултат. В този сюжет, при едно легло на стая, цената на наличностите възлиза на 1.22 милиарда евро.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР