Заподозреният в тероризъм в Обединеното кралство Даниел Халиф все още се укрива, тъй като полицията стеснява издирването

...
Драматичното бягство от британски затвор на Даниел Халиф е наречено
Коментари Харесай

Драматичното бягство от британски затвор на Даниел Халиф е наречено "предварително планирано" от шефа на лондонската полиция като широкомащабно преследване за намиране на заподозрян в тероризъм влиза в третия си ден.

Марк Роули, комисарят на столичната полиция в Лондон, каза пред британската радиостанция LBC в петък, че полицейските власти не изключват възможността Халиф да има помощ от други, включително работещи в затвора.

„За да разработите бягство от затвор и как ще направите логистиката му, вземете правилното оборудване и как ще го направите, малко вероятно е да направите това веднага на момента", каза Роули.

21-годишният бивш британски войник, който чакаше съдебен процес в южен лондонски затвор по обвинения, свързани с тероризъм, обвиняващи го в поставяне на фалшиви бомби във военна база, избяга от лондонски затвор в сряда, като се вкопчи в долната част на камион за доставка.

Халиф също беше изправен пред обвинения, че работи за Иран и извлича лична информация от база данни на Министерството на отбраната на Обединеното кралство, според партньори на CBS News в BBC.

Търсенето на Халиф се стесни в петък, тъй като властите усъвършенстваха търсенето си в парка Ричмънд в югозападен Лондон – най-големият градски парк в Европа, обхващащ площ от 2500 акра.

Около 150 служители за борба с тероризма участват в издирването, съобщиха от столичната полиция.

Полицейски хеликоптери бяха забелязани да обикалят парка през нощта, а микробуси бяха забелязани да преминават през парка в петък сутринта.

Няма публично потвърдени случаи на забелязване на Халиф и полицията предупреди, че заподозреният за тероризъм може да е по-умел да избегне залавянето си поради военното си минало.

Разследващите твърдят, че Халиф е бил видян последно с бяла тениска, панталон на червено и бяло каре и кафяви ботуши със стоманени пръсти и смятат, че той все още носи униформа на готвач в затвора, в която е работил кухнята на затвора, докато е в затвора.

Бяха повдигнати въпроси дали Khalife е трябвало да бъде държан в по-сигурно заведение, като се има предвид естеството на обвиненията срещу него. Затворът Wandsworth в Лондон, където е държан Халиф, е затвор от „Категория B“, който държи затворници с висока степен на сигурност, но не се счита за толкова сигурен като затвор от „Категория A“, най-високата степен на сигурност за затворите в Обединеното кралство 

Доминик Мърфи, командир за борба с тероризма на лондонската полиция Мет, потвърди, че превозното средство, използвано за бягството на Халиф, е било спряно в югозападен Лондон по-малко от час след като той беше обявен за изчезнал, но Халиф не беше открит по това време.

Мърфи каза в четвъртък, че въпреки над 50 обаждания от обществеността, предлагащи „ценни линии за запитване“, е „малко необичайно и може би свидетелство за изобретателността [на г-н Халиф]“, че той все още не е намерени.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР