Драматичните събития от вчера в залата на Международния трибунал на

...
Драматичните събития от вчера в залата на Международния трибунал на
Коментари Харесай

Мостар – по-разделен от всякога след самоубийството на Слободан Праляк

Драматичните събития от през вчерашния ден в залата на Международния арбитражен съд на Организация на обединените нации в Хага, където упрекнатият в етническо пречистване Слободан Праляк изпи отрова, откакто чу, че е наказан, провокираха бурни реакции.

Праляк беше един от шестима босненски хървати, съдени от трибунала за военни закононарушения и закононарушения против човечеството, осъществени по време на войната от 1992 – 1995 година, чийто присъди се четяха през вчерашния ден. След случая съвещанието на съда беше прекратено.

В херцеговския град Мoстар улиците в източната част, където живее мюсюлманско население, се изпразниха от локални и се извършиха с полиция. В западната част, обитаема с босненски хървати, магазините и кафенетата затвориха, а вечерта стотици хора отдадоха респект на Праляк и останалите „ незаслужено наказани ръководители на босненските хървати “. Още следобяд хърватските флагове в града бяха спуснати на половина, а на площад бе повдигнат портрет на Праляк с надпис: „ Твоята всеотдайност в никакъв случай няма да бъде забравена “. Свещеник отслужи заупокойна молитва. Свещ възпламени и ръководителят на груповото председателство на Босна и Херцеговина Драган Чович.

Вчера Мостар изглеждаше през вчерашния ден по-разделен от всеки път , разяснява Агенция Франс Прес. Официални представители на Босна и Херцеговина и Хърватия приканиха хората към успокоение и понижаване на напрежението, както и да се извърнат към бъдещето.

Все още не е ясно каква е отровата, която Праляк изпи в правосъдната зала . Токсиколози допускат, че е цианид или арсеник.

Не е ясно и по какъв начин се снабдил с нея. Властите в Холандия проверяват случая.

Темата е централна в днешния хърватски щемпел. Хърватският токсиколог Франьо Плавшич счита, че лекарската интервенция най-вероятно не е била задоволително бърза. Според данните Праляк е погълнал отровата в 11:30 ч., а колата на Бърза помощ е пристигнала в Хагския арбитражен съд едвам към 12:30 ч. След това дошъл екипът за реанимация и едвам час по-късно Бърза помощ откарала пациента в болничното заведение.

--> Кой е Слободан Праляк

Той е босненски хърватин, роден в Чаплина през 1945 година

В гимназията в Широки Брег е бил съученик на тогавашния министър на защитата Гойко Шушак.

Бил е член на три армии , притежател на доста предприятия и недвижими парцели, които по-късно трансферирал на членовете на фамилията си, написа хърватският „ Вечерни лист “.

Слободан Праляк се отличава от профила на другите наказани в Хага военни командири. Завършил е три факултета в Загреб – Електротехническия, Философския (където е приключил философия и социология), и Академията за спектакъл, филми и телевизия, оповестяват „ Вечерни лист “ и „ Ютарни лист “.

Работил е като сценичен режисьор, снимал е ефирен сериал, документалния филм „ Смъртта на кучето “, кино лентата „ Завръщането на Катарина Козул “.

Издал е 18 книги с документи от Отечествената война (през 90-те години) и с разбори на войната в Босна и Херцеговина.

Праляк бе държан в пандиза на Международния арбитражен съд за военните закононарушения в някогашна Югославия в Схевенинген, покрай Хага, от 2004 година, откакто се съобщи на трибунала.

Той бе упрекнат дружно с петима други мъже членове на босненското хърватско управление в съществени военни закононарушения и закононарушения против човечеството, осъществени по време на войната от 1992 –1995 година

Винаги е заявявал, че е почтен .

Вчерашната му 20-годишна присъда бе удостоверение на избраното му към този момент наказване през 2013 година, което той апелира.

Трибуналът регистрира, че Праляк е заемал високи длъжности в хърватското министерство на защитата и е станал пълководец на въоръжените сили на самопровъзгласилата се мини страна Херцег-Босна. Съдът постанови, че той е бил добре осведомен за систематични военни закононарушения, осъществени против мюсюлманското население в региона под контрола на неговите сили. Тези закононарушения включват убийства и принудително депортиране.

Съдът реши, е Праляк е член на незаконно съдружие за да бъде основана чиста хърватска страна посредством етническо пречистване, основано на акция на гнет.

„ Вечерни лист “ напомня, че на Праляк се приписва и отговорността за разрушаването на Стария мост в Мостар , въпреки ден по-рано да е бил заменен от поста пълководец на Хърватския съвет за защита (въоръжените сили на босненските хървати - бел. ред.) Праляк твърдеше, че мостът е опустошен с активирането на експлозиви, сложени на левия бряг на река Неретва, където се намираше Армията на Босна и Херцеговина.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР