Драматични битки на магнитни сили стоят в основата на слънчевите

...
Драматични битки на магнитни сили стоят в основата на слънчевите
Коментари Харесай

“Клетки“ от магнитни полета обуздават силата на слънчевите изригвания

Драматични " борби " на магнитни сили стоят в основата на слънчевите изригвания, демонстрират данни от ново изследване на Обсерваторията за проучване на слънчевата динамичност на NASA.

Обект на изследването е ролята на магнитната " топология " на Слънцето за изригванията, определящи галактическата " метеорология " към нашата планета.

Екип, воден от откривателя Тахар Амари от центъра по теоретична физика в École Polytechnique в Palaiseau, е следил изригванията, представляващи мощни гърмежи от радиация и светлина.

Много от мощните изригвания биват последвани от коронарни изхвърляния на плазма - като големи пукащи се мехури , бълващи слънчева материя и магнитно поле, само че в някои случаи не става по този начин. Засега не е напълно ясно какво дефинира разликата сред двете обстановки - това е нещо, което учените се надяват да изяснят.

През октомври 2014 година е сниман регион от слънчевата повърхнина с доста висока интензивност, където е следена най-голямата група от магнитни полета за последните два слънчеви цикъла. Там са " уловени " най-мощните изригвания - от клас Х.

На изображението апаратурата на NASA е снимала по какъв начин магнитна " клетка " стопира следеното слънчево изригване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР