Драматична е ситуация около металургичния завод Азовстал в Мариупол, където

...
Драматична е ситуация около металургичния завод Азовстал в Мариупол, където
Коментари Харесай

Над 260 бойци са евакуирани от Азовстал. Работим да върнем момчетата у дома, каза Зеленски


Драматична е обстановка към металургичния цех " Азовстал " в Мариупол, където в понеделник вечерта е почнала е евакуацията на украински военни. Агенция Ройтрес, базирайки се на собствен сътрудник на място, заяви, че от " Азовстал " са тръгнали към 10 рейса с украински военни.

До момента този цех бе единствена цитадела, незавзета от руснаците, които обкръжиха града още през март, а от месец насам е напълно под техен надзор.

Малко след среднощ българско време Генералният щаб на Украйна, 53 ранени украински военни са откарани в болничното заведение в Новоазовск на територията на сепаратистката Донецка национална република, а още 211 – в Еленовка.

В известието се споделя, че по-нататък украинските военни ще бъдат разменени с съветски военнопленници.

Последва изказване на президента Володимр Зеленски.

" Операцията по спасяването на бранителите на Мариупол е стартирана от нашите военни разузнавачи. Продължава работата, с цел да се върнат момчетата вкъщи, а тази работа изисква тактичност. И време ", съобщи Зеленски в телевизионно послание.

Благодарение на дейностите на украинските военни, разузнаването, преговорните групи, Международния комитет на Червения кръст и Организация на обединените нации, ние се надяваме, че животът на нашите момчета ще бъде опазен, сподели той.

" Искам да подчертая: украинските герои са нужни на Украйна жив и. Това е нашият принцип. Мисля, че всеки адеватен човек ще разбере тези думи ", добави Зеленски.

" За по-нататъшното им връщане вкъщи ще бъде осъществена процедура по продан. Относно бранителите, които към момента остават на територията на " Азовстал ", са в ход взаимни старания за спасяването им. Защитниците на " Азовстал " извършиха в цялостен размер всички сложени им от командването задания. За страдание, ние нямаме опция да деблокираме " Азовстал " по боен път. Най-важната обща задача на цяла Украйна и целия свят е да опази животът на бранителите на Мариупол ", се споделя в известието на украинския Генерален щаб.

В понеделник съветското министерство на защитата заяви, че след договаряния с блокираните украински военни, се е стигнало до договореност за извеждане на ранените и откарването им в болничното заведение в град Новоазовск.

По данни на Ройтерс на територията на завода има към 600 украински военни.

Преди това в Телеграм-канал се появи изказване на украинския полк " Азов " , към който принаделжат доста от бранителите на " Азовстал ".

Командирът на полка Денис Прокопенко споделя, че извършва заповедите на украинското висшо командване, с цел да избави живота на военнослужещи, само че не загатна предаване в плен, както се приказва в съветските известия.

" Главното е да се схванат всички опасности, дали има проект Б, дали сте изцяло решени да следвате този проект, който би трябвало да разрешава осъществяване на поставените задания и да опазва живота и здравето на военнослужещите ", съобщи той във видеозапис.

" Това е най-високото ниво на управление на войските. Още повече, когато решението ви е утвърдено от висшето военно командване ", добави Прокопенко, само че без да посочи какво има поради.

" Азов " не е коментирал изказванията на съветското министерство на защитата за извеждане на ранените.

Според кореспондентката на съветската телевизия Первый канал, интервенцията по извозването на украинските военни ще продължи в 4 ч. сутринта във вторник. По нейна информация в завода има общо 2227 индивида, измежду които бременни дами военнослужещи.

Съобщава се, че изведените в понеделник ранени се намират под защита в болница в Новоазовск, а останалите " военнопленници " са откарани в Еленовка.
P { margin-bottom: 0.08in }A:link { so-language: zxx }
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР