Драмата с барикадиралите се медицинските сестри в сградата на НС

...
Драмата с барикадиралите се медицинските сестри в сградата на НС
Коментари Харесай

Драмата със сестрите в НС свърши, жените казаха защо са предприели крайните действия


Драмата с барикадиралите се медицинските сестри в постройката на Народно събрание след приключването на съвещанието на здравната комисия нощес към този момент свърши. Те първо отказваха да изоставен залата, а след това една от тях излезе на перваза на един от прозорците в Парламента и заплаши, че може да скочи, в случай че против нея упражнят принуждение. 

Иде тирада за Бойка Анастасова, която работи в „ Пирогов “. Тя съобщи, че сътрудниците й не я пускат да влезе, тъй като в случай че го направи, тогава тях щели да ги накарат да изоставен помещението. Бойка получи поддръжка на други свои сътрудници, които се събраха в нейна поддръжка. Преди малко Анастасова слезе от прозореца и се прибра.

Тя изясни, че е нямало да влезе, в случай че вътре не са били представители на медиите. Бойка Анастасова съобщи, че е удовлетворена от заплатата си, само че стачкува в символ на взаимност със своите сътрудници.

„ Воюваме за 2 минимални работни заплати за всички сътрудници в цяла България. Човек не застава на барикадата единствено тогава, когато гладът го притисне, а и когато има взаимност с сътрудниците си ”, съобщи Анастасова.

Медицинската сестра Мая Илиева сподели, че останали барикадирани, тъй като желали тук през днешния ден да дойдат хората, от които зависят решаването на техните проблеми. „ Вчера си бяха дали своят вот нарастване на заплатите, а ние една година протестираме и нашите проблеми никой не ги взема решение ”, добави тя.

Мая Илиева описа, че в 4.00 часа токът е било угасен, след което сестрите са се качили на первазите, с цел да не бъдат изведени на открито. От НСО са им дали обещание да им пуснат тока, в случай че слязат. Сестрите създали това и незабавно по-късно при тях са отишли към 20 чиновници на реда, които са се пробвали да ги изкарат от залата, само че Бойка Анастасова се развикала и това не било позволено.

Медицинските сестри настояват, че митингът им не е политически, само че при тях пристигна да ги поддържа Мая Манолова.

Началникът на НСО Красимир Станчев съобщи, че още през вчерашния ден вечерта, когато са влезнали в стаята, където е заседавала здравната комисия, една от сестрите е декларирала, че ще скочи от прозореца, в случай че бъде доближена от чиновниците на службата. От НСО са се обърнали за помощ към психолози, само че договарянията със дамите не са били резултатни. “Очаквах Министерство на вътрешните работи да изпрати по-качествени хора, а те изпратиха не тъкмо такива. Не искахме да нагнетяваме това напрежение, което дамите сътвориха. Не сме им давали храна и питиета, те си имаха ”, изясни Станчев.

На въпрос дали НСО е изпълнило пълномощията си в обстановката, Станчев заяви, че в границите на 12 часа са се опитвали да създадат всичко допустимо, с цел да не излизат дамите по прозорците. “Ако Анастасова си беше махната салфетката от ръката, щяхте да видите, че тя се е одраскала при дърпането извън, и не е правилно, че е засегната ”. Сега дамите би трябвало да бъдат предадени на полицията, а в случай че непринудено не излязат, ще ги изнесем с няколко сътрудници, добави ген. Станчев.

Скандално е, че Станчев самичък си призна, че е знаел имената единствено на 2 от 5-те сестри, с които преговарял да не скачат от перваза. Представяте ли си що за договарящ е това?

 На 1 март медицинските сестри опънаха палатков лагер пред Министерския съвет с искане за промени в здравната система. Едно от тях е нарастване на заплатите на медицинските служащи.

„ Това сега по-скоро има политически детайл, в сравнение с синдикално искане. От 1 март има политическа акция, която се организира пред партийния дом, с претенции за оставки ”, съобщи пред Нова тв общественият министър Деница Сачева.

Тя изясни, че са извършени серия срещи с представители на медицинските сестри и са отпуснати спомагателни финансови средства.

„ Проблемът с диалозите е, че с всеки нов диалог идват нови и нови претенции. Не ми е прочут съответния мотив за тази акция ”, съобщи Деница Сачева.

„ Търси се целенасочена провокация. Зад тях стоят политически съперници ”, счита още Сачева. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР