Драма с български и румънски роми разтресе френското градче Поаси,

...
Драма с български и румънски роми разтресе френското градче Поаси,
Коментари Харесай

ПСЖ осъди катун с български роми да напусне градче

Драма с български и румънски роми разтресе френското градче Поаси, което се намира на един хвърлей от Париж. А когато се намеси и най-богатият локален клуб ПСЖ, става забавно.

Предисторията на вчерашния екшън. ПСЖ купува близо 75 хектара от кметството, с цел да строи там академия. Тя ще е за знамение и приказ - 15 терена, стадион за 3000 души, образователни корпуси, жилищни здания. Инвестицията за 150-200 милиона евро би трябвало да е подготвена до началото на сезон 2020-2021.



На мястото обаче се е настанил ромски табор. От няколко години локалните поданици пищят от бедствието, което носи със себе си катунът. Най-вече в екологичен аспект. Ромите нямат ток и вода, хвърлят боклуците, където им падне.

Местните управляващи се пробват непрестанно да ги убедят да се върнат в Румъния и България, откъдето са пристигнали. Живеещите в бедност роми обаче са безапелационни, че по-родните им места ги чака още по-голяма бедност и отхвърлят.



ПСЖ обаче подава тъжба в съда, че в парцела на клуба има лагер. Темида задължава ромите да изоставен. Българите и румънците обаче подават тъжба в по-горна инстанция. Тези дни излиза окончателното решение- ПСЖ печели.

Така през вчерашния ден сутринта в 7,30 часа кмет, полицейски началник, 30 униформени, няколко багери и рейс идват в катуна. Балканските роми са събудени и помолени да изоставен спонтанните си жилища.

Съпротива съвсем няма, само че неколцина са изведени с полиция. Малцина се възползват от опцията да аплайват за незабавни жилища, защото имат съществени здравословни проблеми.

Властите претърсват подробно всички бараки и палатки за рискови материали. Откриват единствено няколко газови бутилки. После багерите минават, с цел да са сигурни, че никой няма да се върне.



                                      Така ще наподобява новата академия на ПСЖ. Инвестицията е за близо 200 милиона евро

На ромите са препоръчани каравани в лагер, намиращ се до Триел-сюр-Сен. Българи и румънци се качват в рейса, други поемат със свои транспортни средства.

В Триел обаче чакат на нож новите си съграждани. Точно до караваните е кръговото придвижване на града и фамозния мост, посещаван от куп туристи. Поне лагерът има канализация и ток, тъй че опциите за екологични бомби са понижени.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР