Драма, интрига, напрежение до самия край, много голове, две дузпи

...
Драма, интрига, напрежение до самия край, много голове, две дузпи
Коментари Харесай

Игра на грешки


Драма, конспирация, напрежение до самия край, доста голове, две дузпи и два червени картона. И завършек на серия от 41 следващи семейства без загуба. Протести на почитателите и иронични плакати, които този път няма да донесат наказване. Борусия Дортмунд и Лайпциг дадоха всичко от себе си, само че демонстрираха прекомерно малко добър футбол. За сметка на това споделиха прекалено много неточности.

Преди година безредните подиуми, които май никой не очакваше, доведоха до съществено наказване за Борусия и затваряне на Жълтата стена за един мач. Сега за защитата се грижеха 1000 служители на реда и даже протестният марш преди мача, в който взеха присъединяване 4500 души, мина умерено. Грубите плакати бяха прибрани, отстъпили място на иронията („ Стената на позора поздравява Позора на Бундеслигата “) и освиркванията.

И те дадоха резулат – още в четвъртата минута Щефан Илсанкер подари топката на Пиер-Емерик Обамеянг и той умерено вкара за 1:0. Това обаче беше единствено началото – седем минути по-късно неточности на Толян и Бюрки разрешиха на Лайпциг да изравни – освен това след безобидно центриране. Нова двойна неточност на Толян, съчетана със странни дейности на Сократис (дърпаше екипа на Поулсен, вместо да го изпревари и да изчисти) докара до 1:2.

Дортмунд играеше едва – постепенно, без хрумвания, с прекалено много връщания обратно - и Петер Бос реагира, като пусна Вайгл и Пулишич. И националът на Германия сбърка с първото си допиране до топката, с цел да се наложи секудни по-късно Сократис да извърши нарушаване в наказателното поле и да бъде изпъден. „ Съжалявам за Папа и му се оправдавам. Винаги боли да загубиш, още повече, когато си отговорен по този метод “, сподели Вайгл. Но беше късно - Огустен вкара за 1:3 и изглеждаше, че мачът е решен. Още повече Ралф Хазенхютл към този момент бе сменил Наби Кейта, който можеше да получи червен картон още в 30-та минута.

Но не би – с цялостен надзор и човек повече, Илсанкер реши, че му е скучно и направи две безсмислени нарушавания за две минути и също получи червен картон. Лайпциг изглеждаше комплициран, само че не се виждаше по какъв начин Борусия ще стигне до гол. Докато нова неточност – този път на Упамекано, който настъпа без да желае Обамеянг в наказателното поле – не докара до нова дузпа. Дори и при 2:3 жълто-черните мъчно стигаха до положения, само че най-хубавото от тях отново пристигна след неточност.

Халстенберг не съумя да пресече подаване към Обамеянг, топката се отби последовстелно в крайници и в ръката му и голмайсторът се озова самичък против Петер Гулаш, само че този път не преодоля вратаря. Лайпциг празува в края и имаше за какво – упехът бе реализиран без Тимо Вернер, капитанът Вили Орбан и Емил Форсберг. А и в Мюнхен сигурно са останали удовлетворени. Ние, неутралните, също – може би този път, след пет години очакване – най-сетне ще има оспорвана борба за купата сред три равностойни противника.

Стига, несъмнено, съперниците на Байерн да намерят вид Б – жълто-черните – тогава, когато не би трябвало наложително да играят със отбрана, толкоз изтеглена до центъра, а Лайпциг – когато противникът не го атакува, а чака в своята половина. „ Много сблъцъци и конспирация, само че слаб футбол. Не намерихме отговор на пресата на противника и играхме зле в отбрана “, сподели Петер Бос. „ Сами се победихме – те нямаха състояние и вкараха три гола “, добави Марио Гьотце.

Факт е – мачът можеше да приключи 3:3 или 4:3. Но също по този начин е реалност, че сходна защитна неустойчивост не печели титли.

Място в историята:
Кьолн. Една точка от осем кръга и голова разлика от -14 е най-слабият старт в историята на Бундеслигата. А можеше да е друго. В петък козлите получих дузпа, която беше анулирана след консултация с видео асистента, а Чадрак Аколо вкара в добавнето време, с цел да донесе успеха на Щутгарт с 2:1 – първа домакинска над Кьолн от 20 години насам.

Важните неща от кръга:

Херта влезе в новините, откакто играчите коленичиха преди мача с Шалке 04 в израз на взаимност с спортистите в Съединени американски щати. Според критиците това цели привличане на внимание, само че съгласно столичани концепцията е на самите футболисти. „ Берлин е пъстър и пъстър и ние сме против всякаква дискриминация и расизъм. Берлин е вселенски и разнороден град и тимът искаше да го покаже “, изясни спортният шеф Михаел Преец. Не че това оказа помощ на терена – Старата дама загуби с 0:2, а Харагучи бе изпъден.

Юп Хайнкес се завърна уместно отпред на Байерн – с 5:0 над Фрайбург. За първи мач не беше зле, само че въпреки всичко това е обичаният противник на баварците в последно време, а и сложните мачове занапред предстоят – след десетина дни първенецът на два пъти играе с Лайпциг – първо за купата, а след това и за състезание.

Осмият кръг е най-резултатният до момента през сезона с 33 гола. При това два тима – Аугсбург и Волфсбург - на два пъти наваксаха гол пасив, с цел да измъкнат 2:2. Якуб Блашчиковски донесе точката на вълците със своя път гол за клуба, като той се разписа след пауза от 1450 дни.

Ларс Щиндл вкара превъзходен гол за Борусия Мьонхенгладбах, с цел да поведе тима към триумф над Вердер с 2:0. Щиндл си смъкна технично топката, финтира с пета нищо неподозиращия Роберт Бауер и от дребен ъгъл шокира също толкоз сюрпризирания Павленка. В идващия кръг Вердер играе с Кьолн и всеобщият тремор за това кой ще се показа по-зле не е за изпускане.

Втора Бундеслига:

Гройтер Фюрт изиграя своя мач номер 1000 във Втора Бундеслига. Балансът е 406 победи, 266 равенства и 328 загуби. Юбилеят беше отпразнуван със скромното 2:1 над Ауе. Иначе головата машина на Холщйн Кийл продължава да работи на цялостни обороти – 5:3 против Хайденхайм и второ място в класирането, на три точки зад Фортуна, който завоюва с 2:0 в Билефелд. Дуисбург на Илия Груев направи 0:0 с Брауншвайг, с което постави завършек на серията от загуби, само че е 15-и, на две точки пред 17-я Фюрт.

Цитатите:

„ Смяна на треньора постоянно води до намиране (отнякъде) на спомагателна сила “ – Томас Мюлер за Юп Хайнкес.
„ Гладен съм “ – Тиаго разяснява гола си против Фрайбург с кутия пица в ръка.

„ Топката можеше да отиде и на покрива на стадиона “ – треньорът на Айнтрахт Нико Ковач за осъществяването на Анте Ребич в Хановер.

„ Когато печелиш, си секси. А ние желаеме да бъдем доста секси “ – спортният шеф на Майнц Рувен Шрьодер след 3:2 над Хамбургер.

„ Това е нещо, което даже водачът на рейса на юношите им споделя преди мач – в случай че не си вкараш ситуациите, става комплицирано “ – треньорът на Хофенхайм Юлиан Нагелсман.

„ В предишното, когато не овладееш топка, можеше да погледнеш неприятно терена и да се оправдаеш с него. Сега обаче това не прави работа, тъй като терените са доста положителни. Вместо това играчите споделят: „ Пих неверното мляко на закуска и това се отрази на лактозната ми интолерантност “ – спортният шеф на Байер Леверкузен Руди Фьолер.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР