Драгостин фолк национал закръгли 25 години от своето създаване. През

...
Драгостин фолк национал закръгли 25 години от своето създаване. През
Коментари Харесай

"Драгостин фолк" с юбилеен концерт

" Драгостин фолк национал " закръгли 25 години от своето основаване. През есента на 1994 година в Будапеща е " прощъпалникът " на групировката, следват концерти из цяла Европа. През 1998 година с премиерата на кантатата " Дунавска музика " от Стефан Драгостинов се открива следващата сесия на Организация на обединените нации във Виена. През май 2009-а реализират триумфално турне в Русия. През октомври 2011 година, на състезанието на БиБиСи " Нека народите пеят ", им е присъдена влиятелната втора премия. През 2016 и 2018 година групировката е още веднъж в Русия, на сцената на популярната зала " Чайковски " по покана на маестро Валерий Гергиев, шеф на Московския Пасхален фестивал.

" Драгостин фолк национал " е с впечатляващо интензивна звукозаписна активност: има издадени 11 компактдиска с над 700 минути музика от огромния план " Звукови икони на България ". Целта е да бъдат събрани песни от разнообразни райони, пресъздадени посредством авторския взор на проф. Драгостинов, и да се запазят посредством звукозаписа. Всеки диск съдържа неповторима приказка за българския фолклор, а обложките са украсени с картини на първомайстори в изобразителното изкуство - Борис Георгиев, Васил Стоилов, Владимир Димитров - Майстора, Мърквичка, Иван Милев... Звукозаписите звучат по радиостанциите в целия свят и са на върха на класациите.

Във групировката вземат участие инструменталисти-виртуози и певици със " златни гласове " - с професионална подготовка, само че и съхранили самородността на гения си, към този момент четири следващи генерации, наследили с признателност фолклорните полезности на своите баби. Но добавящи и доза " еретичност " към обичайна уважителност. Едновременно с това - реализират полетите на авторската фикция. В момента в състава се влива пето потомство млади изпълнителки, възпитанички на НМУ " Любомир Пипков " и Нов български университет. Оригиналният репертоар, който проф. Драгостинов основава за тях, сплотява характерностите им в живописен, моден и изпълнителски букет.

Този многогодишен креативен полет получава и нееднократно своето интернационално самопризнание. Още през 2007 година Международният комитет World Music в Корея удостоява проф. Драгостинов с академичното звание World Master (Световен майстор) измежду номинирани от целия свят създатели. Призът се дава за цялостния му принос за проучването и развиването на националната музикална традиция, за нейното запазване и продължение в актуалния свят без граници, за приобщаване на българската културна еднаквост към международната съкровищница на духовни полезности.

Наскоро в върховете на Гинес за най-нисък глас на планетата публично е приета родопчанката Марияна Павлова, дългогодишна солистка в " Драгостин фолк национал ". Тя ще пее паралелно до слънчевите " момичета-драгостинки " на юбилейния концерт през днешния ден, 22 октомври, от 19 ч. в залата на НМУ " Любомир Пипков ".
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР