Драгомир Николов, МедиапулСпорът около язовири и кладенци е в основата

...
Драгомир Николов, МедиапулСпорът около язовири и кладенци е в основата
Коментари Харесай

Защо язовирите скараха Танева и Ревизоро


Драгомир Николов , Медиапул

Спорът към язовири и кладенци е в основата на раздора сред министъра на екологията Емил Димитров - Ревизоро и земеделския министър Десислава Танева, намерил ненадейно плевел избликв петък, когато Ревизоро ненадейно реши да го направи национално притежание.

В края на септември, след цяло лято настоявания от страна на екоминистъра, министър председателят Бойко Борисов даде " зелена светлина " двата язовира " Порой " и " Ахелой ", които сега служат за напояване и са към Министерство на земеделието, да стартират да се употребяват за питейни потребности за Бургас.

Още тогава Димитров изясни, че е належащо построяването на 10 км довеждащ тръбопровод, две пречиствателни и три помпени станции и да се качи водата от тях в същия довеждащ тръбопровод, който отива за Бургас.

" Така ще бъдат закачени(за Бургас - б.а.) още два язовира(освен " Камчия " -б.а.), само че ремонта би трябвало да се направи незабавно. За задачата ще са нужни 50-60 млн.лв. ", сподели още Емил Димитров в края на септември.

След като този му проект се провали, в този момент Ревизоро иронично означи, че в случай че не вали, Бургас и Южното Черноморие " ще станат два пъти по-привлекателна туристическа дестинация ", като се прочуят с " незнайната камчийска тиня ".

Вероятно, с тези думи министърът показва, че водата в язовир " Камчия " ще спадне до така наречен мъртъв размер, където на дъното има малко вода, доста тиня и донесени от водата дървета, разясниха пред Mediapool специалисти.

Те считат, че точно по тази причина министърът споделя, че " ще сложим салове в язовира, ще точим вода, ще чистим и ще пращаме на Бургас ". Явно това е апокалиптичната иронична визия на министъра за идно безводие, което ще е немуниумо при липса на решителни ограничения и незадоволително дъждове.

Ревизоро позволява като спирачка даже и корпоративни ползи.

" На главата ми се качиха! Ще допуснем Южното Черноморие да стане залог на корпоративен интерес, кой да владее язовира, кой да си пробутва компании и да усвоява пари. Едните не си го дават, другите не могат да стартират. Бургас се доближава и след 6 месеца ще бъде водна рецесия. Кметът на Бургас заема изключително място в цялата обстановка. Особено място на фен. В Министерство на околната среда и водите имаме особено име за него. Няма да го споделям ", разгласи министърът пред Народното събрание в петък.

Решението за водата на Варна още веднъж опря до Министерство на земеделието. Идеята на Ревизоро е градът е да използва в допълнение вода от язовир " Цонево ", който също е към " Напоителни системи ", под шапката на държавната компания " Напоителни системи ", чийто принципал е Десислава Танева.

Прелюбопитен сюжет се завъртя и към разкритието на екоминистъра за тайнствения пиар, чието решение чакал цяло лято по кое време ще е първата копка, най-вероятно на упоменатия водопровода, който да обезпечава вода за Бургас.

" Цяло лято очаквам един пиар да реши по кое време ще е подобаващият миг за първа копка, по този начин и не реши ", сподели Ревизоро.

От Министерство на земеделието разясниха пред Mediapool, че до момента не са получавали покана за първа копка от Министерство на околната среда и по принцип ведомството не взема решения за пробутване на нови водопроводи. Изпратихме запитвания и до останалите забъркани министерства - околната среда и на районното развиване, само че в последна сметка може да става дума и за пиара на премиера.

Десислава Танева желае подпочвените води за земеделие

Докато Ревизоро се цели в язовирите за напояване, Десислава Танева се пробва посредством законодателни промени да даде повече подпочвени води на земеделците – освен това гратис, месеци преди постоянните парламентарните избори.

Първо, депутати от ГЕРБ, предвождани от Станислава Стоянова, предложиха с корекция в Закона за водите привилегията фермери да сондират и построяват кладенци за напояване, от които да употребяват гратис до 50 кубика вода дневно и това да става единствено с осведомителен режим, а не както в този момент с по-тежкия позволителен режим. По настоящия закон е разрешено да се употребяват гратис единствено до 10 кубика и то от жители, които имат кладенци в дворовете си.

Изненадващо, на съвещание на земеделската комисия на 4 ноември, ведомството на Десислава Танева предложи безвъзмездна подпочвена вода за фермер да се удвои до 100 кубика дневно. Екоминистерството се разгласи срещу и 50-те и 100-те кубика и уточни, че предлагането е в прорез с евродирективата за водите. Рибарски сдружения показаха, че ще сезират Брюксел, тъй като такива размери ще пресушат реките.

" Направеното предложение за разрешаване на аграрни стопани да употребяват вода безплатно, без да бъде издадено съответното позволение, е в прорез с главните правила в Закона за водите. А в него е транспонирана рамковата инструкция за водите и тя дефинира задължението да се грижим за този запас, като слагаме избрани правила, т.е. признаваме водите като витално значим запас, дефинираме правото на всеки жител да има достъп до питейна вода преди всичко, и използването на стопански регулатори за реализиране на избраните цели за стабилно потребление ", сподели тогава Мария Арангелова, шеф отдел " Управление на речните басейни " в Дирекция " Управление на водите ".

Парламентарната комисия по околна среда отхвърли плана, който сега чака ред за пленарна зала.

Асоциацията на земеделските производители в България разгласи в петък, че земеделците не са отговорни за положението на язовирите, само че упорстват да вършат по-лесно сондажи.

" Земеделските производители не са причина за влошеното положение на язовирите за питейни потребности в страната. Асоциацията изцяло се разграничава от думите на министър Димитров, че производителите желаят да вършат сондажи безсистемно. Подкрепяме законовото създаване на сонди, само че подчертаваме върху нуждата от това процедурата по легализиране на тези уреди да бъде облекчена. От личен опит мога да кажа, че законовата регистрация на сондаж лишава не по-малко от две години и половина ", показа ръководителят на АЗПБ Венцислав Върбанов.

Борисов: За напояване ползвайте европарите от Плана за възобновяване

Както нормално става и във вицовете, най-после се намеси " горския " – в лицето на премиера. След предизвестията на Ревизоро от парламентарната естрада за идна водна рецесия и водни протести против властта, Борисов първо се срещна с него и небрежно се схванаха въпросът с рецесията да се реши още през днешния ден. После министър председателят е направил и " разширено заседание " с министритие на земеделието, на околната среда и на районната развиване и ги е призовал за аграрни потребности напояването да се обезпечи със средства от Плана за възобновяване на Европейски Съюз. Важна детайлност е, че този проект към момента не е утвърден и средствата от нещо ще могат да се употребяват едвам във времето от 2021 до 2026 година.

" Имаме 850 милиона лв. за план по Плана за възобновяване, с който можем да рехабилитираме напоителните системи в страната или да ги доизградим ", е споделил Борисов, представен от държавната пресслужба.

До старта на плана министър председателят разпореди на виновните министри да се заемат с рехабилитацията на най-уязвимите места във водния бранш, а в това време да се употребява зимата и преваляванията, с цел да се изпълнят язовирите.

" Имаме проект, оптимално бързо да се свърши нужното, отивайте да работите ", споделя в умозаключение Борисов.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР