Драги ми футболни запалянко, ако лумпените не успяха да те

...
Драги ми футболни запалянко, ако лумпените не успяха да те
Коментари Харесай

Спешни или смешни мерки срещу футболното хулиганство

Драги ми футболни ентусиаст, в случай че лумпените не съумяха да те изгонят от стадионите, то спретнатите в костюми служители ще го създадат. И то със закон! Парламентаристи трансформират съществено сегашния за битката с футболното безчинство. Корекциите обаче вместо да нанесат удар по ултрасите, ще стоварят кроше на средностатистическия български почитател. В измененията на новия закон има точка, в която се не разрешава продажбата на билети в деня на срещи, които са определяни като високорискови. Най-голямото спортно съревнование сред „ Левски “ и ЦСКА е точно такова. В тази рубрика попада пловдивското дерби сред „ Ботев “ и „ Локо “, както и всички срещи на тези два отбора със „ сини “ и „ червени “.

За положително или неприятно, почитателите у нас вървят до касите в последния миг. И купуват по доста! Мотивът на работната група, която работи по закона е повече от абсурден.

„ Пред касите при такива футболни мачове се оформят опашки и стават проблеми “, изясни пред Дарик радио Славчо Атанасов, ръководител на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в Народно събрание.

Какви са тези проблеми, които стават пред гишетата, не излиза наяве. За всеки отбор има посочени съответни каси и сигурно почитатели от един и същи тим не се замерят с бомби.

Въпросната смяна в закона обаче ще нанесе голяма щета на играта у нас. Ограничението с продажбата на билети ще понижи така и така слабия интерес към родния футбол. Само преди дни вестник „ Труд “ разгласява тревожни данни. Едва 32 580 души гледаха всички срещи в първите 3 кръга на Първа лига. А мачовете бяха 21. Средната посещаемост на срещите е малко над 1500 души. С измененията в новия закон тази цифра ще се стопи още. Голяма част от по-възрастните ентусиасти не познават задоволително добре „ магията “ на интернет и не могат да си купят онлайн място на стадиона. А хората от провинцията? За тях кой мисли?

 Спешни или смешни ограничения против футболното безчинство

Преди година 74-годишният тогава дядо Дафин от силистренското село Професор Иширково се обади на сътрудници от стратегия „Хоризонт“ с молба да му купят билет за мача „Левски“ – „Лудогорец“. Неговият дом се намира на 450 км от стадион „Георги Аспарухов“. Историята му обаче приключи с благополучен край – имаше пропуск и гледа дуела, откакто пътува 12 часа (!) с нощния трен от Силистра. Дядо Дафин имаше щастието да му купят по-рано билет, само че какъв брой хора ще имат неговия шанс? И какъв брой пъти би трябвало да пътува до София, в случай че няма кой да му вземе пропуск за дербито с ЦСКА? Три дни път с камили?

„Разбираме и заплахата, която е заложена – сподели още Славчо Атанасов. – Това са единствено незабавните ограничения. Ние продължаваме и в края на годината ще е подготвен целият закон. Тогава той ще бъде подложен на публично разискване. Ще желаеме да чуем фенклубовете и самите тимове. Не са съдбовни нещата, само че западният опит е тъкмо подобен, тъй като доста постоянно сбивания стават на самите каси “.

От казаното разбираме, че първо се вършат промени в закона, по-късно те влизат в действие и най-сетне се подлагат на публично разискване. Система „ след дъжд – качулка “. Новият закон се чака да бъде подготвен до края на тази или началото на идната година. Това са 4 месеца, в които билети в деня на дербитата няма да се продават. Има-няма 120 дни. И след тях ще се разискват измененията. Това ли е западният опит? Едва ли в Европа има друга страна, която прокарва закони, а по-късно ги разисква дали ще са ефикасни или не. За сбиванията на касите към този момент го казахме. Ако пък приемем, че фактически такива има, по какъв начин измененията ще попречат да се раздават плесници в дните, в които се продават пропуски?

А хулиганите ще си купят билети. Това е несъмнено. Хората като дядо Дафин обаче ще си останат вкъщи и то принудително.

Тези промени няма ли да са добре пристигнали за черноборсаджиите? Купуват билети в дните преди срещата и ги продават на по-висока цена в часовете до дуела.

Спешни или смешни са ограниченията? Въпросът наподобява риторичен. Явно се не помни, че футболът е за почитателите. Израз, който неслучайно се е трансформирал в факсимиле, тъй като в действителност е тъкмо по този начин. Това е и неписан закон, който служителите не би трябвало да пренебрегват. Поне западната процедура е такава…
Какво гласи законът?
Разпространение на билети

Цитат 1 към 1: “Билетите не би трябвало да бъдат продавани на място или другаде в деня на събитието, за мачове, които са избрани като високорискови, откакто им е направена оценка на риска, без единодушие от страна на полицията или публичните управляващи, защото това може да подкопае планирането на ръководството на сигурността и обвързваните с това оценки на риска.

Политиката на продажбата на билети може да спомогне за намаляването на рисковете и случаите, свързани с сигурността и сигурността, като:
– дейно и ефикасно обособяване на съперничещите си последователи (освен, в случай че националните разпореждания и характерната оценка на риска за обещано събитие дефинират, че такова делене не е необходимо);
– попречване на неупълномощени продажби и машинация с билети;
идентификация на купувачите за високорискови мачове или шампионати.

Спортните мероприятия могат да бъдат:

– с висок или с невисок риск от нарушение на публичния ред. Степента на риск от нарушение на публичния ред при осъществяване на спортно мероприятие се дефинира от уредника на мероприятието и спортната федерация, администрираща съответния тип съревнование, взаимно с органите на Министерството на вътрешните работи.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР