Драч. Министърът на отбраната на Албания Олта Джачка представи предварителен

...
Драч. Министърът на отбраната на Албания Олта Джачка представи предварителен
Коментари Харесай

„Локално“ : Предварителни данни за щетите от земетресенията в Албания: 68 пострадали, 109 засегнати къщи и седем рухнали домове

Драч. Министърът на защитата на Албания Олта Джачка показа прелиминарен отчет за следствията от две мощни трусове, които удариха през вчерашния ден следобедните часове на събота, оповестява македонското електронно издание „ Локално “ , като прецизира, че конференцията е дадена късно нощес.
„ Според първичната публична информация, макар че данните се актуализират минута по минута, до момента в който екипите ревизират обстановката на терен, досега има 68 докладвани потърпевши, само че във всички случаи става въпрос за леки пострадвания. Най-важното е, че нямаме загуба на човешки животи “, акцентира Джачка.
Според думите й множеството материални вреди са нанесени на къщи и жилищни здания, най-вече в Драч и Тирана.
„ Досега са докладвани главно вреди по стените и други повреди в 46 къщи и три жилищни здания в Тирана, 42 домове, главно остарели здания и 4 жилищни здания в Драч, 7 къщи в Либражд, три здания в община Клос-Пешкопия са развалени и една къща е рухнала, от една до четири къщи, развалени в Берат, Фиер и Лежа. Щети има и на няколко транспортни средства, върху които е паднал материал от здания. Потвърди се, че земетресението не е предизвикало никакви вреди на петролните уреди “, добави министърът.
Тя уточни, че министерствата на защитата, вътрешните работи и опазването на здравето са изцяло подготвени да окажат помощ на жителите и да се погрижат за тяхното имущество и сигурност. Джачка осведоми, че за всички жители, чиито домове са развалени и животозастрашаващи, общинските управляващи приготвят специфични центрове, в които да бъдат настанени.
Министерството на инфраструктурата и енергетиката осведоми, че не са регистрирани съществени вреди по пътищата и мостовете. В Драч е било прекратено електрозахранването, само че казусът е преодолян и подаването на ток е възобновено в цялата страна.
Първото земетресение с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер бе записано на 30 километра северно от Драч в 16:04 часа локално време (17:04 часа българско време) и е най-силното от 15 април 1979 година То е усетено във всички елементи на Албания и в прилежащите страни.
Второто земетресение е записано 10 минути по-късно с магнитуд 5,6 по скалата на Рихтер. Шест часа по-късно са регистрирани 12 тремора с по-малка активност.
В събота в Драч дойде президентът Илир Мета, който след среща с кмета Роланд Насто, моли към жителите да запазят успокоение, прикани за цялостна съгласуваност на структурите и добави, че би трябвало да се вземат поради предизвестията от съответните структури, с цел да се избегне всякаква заплаха.
Премиерът Еди Рама отсрочи пътуването си до Ню Йорк на Общото заседание на Организация на обединените нации и се завърна в Тирана.
Лидерът на опозиционната Демократическа партия Лулзим Баша, като пожела бързо възобновяване, той написа във „ Facebook “:„ Ще преодолеем тази неприятна обстановка “.
Косово и Италия предложиха помощ за превъзмогване на обстановката.
„ С паника научих новината за земетресението, което удари Албания. Разговарях по телефона с президента Илир Мета и с премиера Еди Рама и предложих нашата помощ за превъзмогване на обстановката. Помолих командира на Косовските сили за сигурност Рахман Рама да бъде в подготвеност. Пожелавам на ранените бързо възобновяване “, написа президентът на най-младата страна на Балканите Хашим Тачи в обществената мрежа „ Facebook “.
Италианският министър председател Джузепе Конте в телефонен диалог с Рама изрази цялостната взаимност и подготвеност на страната му да помогне на Албания за превъзмогване на следствията от земетресенията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР