ДПС заплаши, че ще извади наяве предполагаеми връзки на премиер

...
ДПС заплаши, че ще извади наяве предполагаеми връзки на премиер
Коментари Харесай

ДПС плаши, че ще обяви връзки на Кирил Петков с китайци

Движение за права и свободи заплаши, че ще извади нескрито хипотетични връзки на министър председател Кирил Петков с китайци, които са взели български " златни паспорти ". Хамид Хамид изясни, че неговата партия няма да одобри държанието на премиера, който се опитвал " да замете инспекцията за златните паспорти за да отбрани себе си, съпартийците си, юристите си и китайците си ".

" Скоро ще извадим всички връзки сред тесния кръг (на премиера) и китайците им, които работят за някои други служби ", сподели Хамид.

Според Хамид някой се опасява от инспекциите и " паническото им отменяне " от ден на ден стеснява кръга. В момента схемата се ревизира от всевъзможни служби, в това число прокуратурата внезапно откри, че има проблем и.

" Стесняват се връзките на Стамен Янев и мнозина китайци, които са получили златни паспорти въз основа на несъществуващи вложения. Кръгът се стеснява, някои бягат, само че би трябвало да се понесе отговорност за това. Цялата истина би трябвало да излезе нескрито и един път вечно би трябвало да се затвори страницата “, изясни Хамид.

Преди седмица Народното събрание п за даване на български паспорти на чужденци против вложения. Общо 218 депутати гласоподаваха " за " закриване на така наречен схемата за " златните паспорти ", без нито един глас " срещу " и " въздържал се ".

Символно ръководещите отхвърлиха еднакъв законопроект на Движение за права и свободи, който също оферираше закриване на схемата и бе импортиран от Йордан Цонев и Делян Пеевски.

Разликата сред плановете на Движение за права и свободи и този на държавното управление се състои в това, че ръководещите упорстват за опазване на процедурата по даване на " златни визи ". Чужди вложители имат право да получат позволение за непрекъснато престояване, в случай че влагат в България над един милиона лв.. Управляващите настояват, че това не е проблем, до момента в който Движение за права и свободи искаше закриване и на тази скица.

За една година Движение за права и свободи се трансформира от максимален бранител в максимален съперник на схемите със " златните паспорти ".

Схемата, нашумяла в целия Европейски Съюз като " златните паспорти ", създаде общо 103-ма " българи " за последните осем години. От тях китайците са осем души, а руснаците са пет пъти повече.

Български " златни паспорти " са взели авторитетни съветски предприемачи със здрави връзки в Кремъл, близки до властта съветски банкери, руснаци на водещи позиции в петролния бранш, израелци, които продават програмен продукт за хакерски офанзиви на съветски компании, само че Хамид приказва за китайците.

Най-големият брой " златни паспорти " е възложен в интервала 2016-2020 година, когато на власт са второто и третото държавно управление на Бойко Борисов, който работеше отлично с Движение за права и свободи.

В момента Движение за права и свободи е в акция против шефа на Българската организация по вложения Стамен Янев, който заемаше същата позиция по време на последните две държавни управления на Бойко Борисов. Агенцията сертифицира вложителите, което дава право за кандидатстване за " златен паспорт ".

Стамен Янев бе един от хората, които помогнаха на Кирил Петков да извади нескрито част от схемите в Българската банка за развиване по време на служебното държавно управление. Още тогава Петков уточни Делян Пеевски като един от хората, които са се облагодетелствали от кредите на ББР.

От своя страна " Продължаваме промяната " показва хипотетичното въздействие на Движение за права и свободи върху схемата с паспортите, което бе осветено, в това число през американските наказания по " Магнитски " против Делян Пеевски.

Отмяната на " златните " паспорти се счита за едно от основните условия за приемането на България в Шенген и премахването на американските визи.

Санкциите " Магнитски "

През юни 2021 година Делян Пеевски, някогашният хазартен необут Васил Божков и обвързваният с Пеевски върховен чиновник на спецслужбите Илко Желязков станаха първите българи, глобени от Съединени американски щати по световния закон " Магнитски " поради " значима корупция ".

Сред претекстовете, с които американското държавно управление обосновава санкционирането на Пеевски, са изказвания за корупция при раздаването на български паспорти. Няколко дни преди Нова година Делян Пеевски бе измежду вносителите на законопроект за прекратянване на схемата за " златните паспорти ", макар че преди по-малко от година Движение за права и свободи бе измежду най-големите бранители на схемата.

Влияние в тези процедури от страна на различен глобен, някогашния зам.-шеф на Бюрото за надзор на СРС Илко Желязков (спряган от някои медии като " лейтенанта на Пеевски " ), също бе посочено в известието на американското финансово министерство.

Според известието Желязков е бил употребен от Пеевски за " реализирането на скица за подкупи, засягаща български документи за престояване за задгранични жители, както и за подкупването на държавни чиновници посредством разнообразни средства в подмяна на информация и преданост от тяхна страна ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР