ДПС внесе предложение за промени в данъчната политика. Хората на

...
ДПС внесе предложение за промени в данъчната политика. Хората на
Коментари Харесай

Намаляването на ДДС за лекарствата е нож с две остриета

Движение за права и свободи внесе предложение за промени в данъчната политика. Хората на Ахмед Доган желаят понижение на ставката за медикаментите на 5 %. Макар че едното не следва от другото, в случай че ставката на медикаментите стане 5 на 100, е допустимо цената на медикаментите да падне с под 10 %.

Ако ДДС-то върху медикаментите се отстрани изцяло, упованията са за 17% спад. В момента медикаментите, както всички останали артикули и услуги, имат налог от 20 на 100. Единственото изключение е туризмът, който се полза с 9 %.

Анализаторите не чакат добър резултат от смяната. „ Диференцирането на Данък добавена стойност не е добра концепция, опитът на други страни демонстрира, че доста понижава резултатът при събиране на налозите и води до в допълнение усложнение при администрирането им”, съобщи Калоян Стайков, Институт за пазарна стопанска система, пред БТВ.

Всяка година от Данък добавена стойност върху медикаментите в хазната влизат над 400 милиона лв..

Миналата седмица министър председателят и финансовият министър показаха отрицание към концепцията за смяна в данъчна ставка върху медикаментите, хляба и книгите, стартирана от депутата Делян Пеевски.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР