ДПС внася промени в Закона за енергетиката за допълнителни ежемесечни

...
ДПС внася промени в Закона за енергетиката за допълнителни ежемесечни
Коментари Харесай

Такса енергийна сигурност за производителите: ДПС

ДПС внася промени в Закона за енергетиката за спомагателни ежемесечни вноски във фонд Сигурност на електроенергийната система от производители на електрическа сила.

 

От партията оферират избрани производители да заплащат спомагателна вноска единствено от приходите, осъществени на електроенергийната борса за интервала април 2022 година - декември 2022 година Депутатът Рамадан Аталай изясни на брифинг, че по този начин средствата във фонда ще отидат за подкрепяне на лечебни заведения, учебни заведения, детски градини и други институции, наранени от скъпия ток.

 

Сараите желаят спомагателни вноски във фонда да вършат производители на ел. сила от възобновими източници с обща конфигурирана мощ 500 киловата и над 500 киловата от разликата сред реализирана средномесечна цена на пазар Ден напред. Предложението е вноска по този механизъм да не дължат производителите, употребяващи въглища или природен газ, като първично гориво. Мотивът за изключението е, че тези производители не осъществят свръхпечалба заради разноските, свързани с парниковите излъчвания и природния газ.

 

Управляващите обаче не поддържаха поправките на съвещанието на енерийната комисия в Народно събрание.
" Те гласоподаваха срещу с главен мотив, че сме показали решение, а не законопроект ", изясни Аталай. Той уточни, че от юли 2021 година до февруари т.г. в производителите на ток от ВЕИ са останали 366 млн. лева

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР