„ДПС винаги използва ситуацията много добре. Няма как в тази

...
„ДПС винаги използва ситуацията много добре. Няма как в тази
Коментари Харесай

Орхан Исмаилов пред ФАКТИ: В момента доверието към Парламента като институция е на най-ниското равнище

„ Движение за права и свободи постоянно употребява обстановката доста добре. Няма по какъв начин в тази среда, където има протестиращи, където има неодобрение, гражданското общество има предел на непоносимост да се приказва за главния закон – Конституцията. Според мен, това не е редно “.

Това сподели водачът на Народната партия „ Свобода и достолепие “ Орхан Исмаилов пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ .

Лили Маринкова изрази мнение, че надали ГЕРБ И Движение за права и свободи не са съгласували предлагането за привикване на Велико национално заседание, а Орхан Исмаилов отговори, че не знае дали такова координиране се е случило. „ Самият факт, че се стигна до такава степен ръководещата партия да предложи рестарт на страната посредством нова Конституция значи, че те самите осъзнават като ръководещи, че към този момент в действителност е пристигнало времето за съществени промени за цялата система, за цялата конструкция, за цялото ръководство “, разяснява той.

„ В момента доверието към Парламента като институция е на най-ниското ниво “, сподели Орхан Исмаилов. „ Не може от през днешния ден за на следващия ден или, както се споделя – „ на крайник “, да пишем Конституция “, добави той.

Дали ръководещите печелят време с предлагането си за нова Конституция, Орхан Исмаилов разяснява: „ Ако някой си мисли, че печели време или забавя времето, аз мисля, че не печели. Напротив – той губи. Когато човек няма от какво да се тормози, когато споделя истината и така нататък, времето си е едно. Действията, обстановката, динамичност, недоволството – би трябвало да се чуе гласът на тези хора “.

Лили Маринкова изрази безпокойство, че най-големите злоупотреби с публичното напрежение са ставали, когато в Парламента имат непреклонност по въпроси, които са безапелационни и ясни. „ Не е въпросът дали 120 гласа ще бъдат събрани, дали 160 гласа ще има за привикване на Велико национално заседание. Проблемът е напълно различен. Чрез Конституцията и посредством подписите и обединенията се измества центърът на тежестта. Хората, които са излезли, гражданското общество недоволства от това, което се случва през последните 30 години. Това е казусът тук. Конституцията сега е пинг-понг, опрощение “, сподели Исмаилов.

На въпроса къде е най-големия недостатък на фасадната народна власт от последните 30 години, Орхан Исмаилов отговори: „ Няма действителна народна власт в България. Колкото и да го приказваме, да го пишем, да го споделяме, че сме доста толерантни, доста демократични, не е по този начин. И това го демонстрират обстоятелствата “.

„ Нашите съседки, който бяха в Съвета за икономическа взаимопомощ доста по-бързо минаха и се развиват, до момента в който ние 30 години стоим на същото място. Не споделям, че доста неща не са направени, в противен случай, само че този развой можеше да се редуцира с 10-15 години. Но това разделяне в обществото, това, че всички дърпат на разнообразни страни, а не гледаме силата и тягата, тъй че да сме напред като страна, като сливане на нацията - с тези разделения стигнахме до това състояние. Още в самото начало на демокрацията след рухването на комунистическата власт, още тогава тези новите политици, които бяха демократи, които към момента са живи и здрави, трябваше да излязат с ясното схващане пред обществото и да кажат кой кой е в духовното, политическото, икономическото “, сподели още Исмаилов.

Лили Маринкова напомни, че Орхан Исмаилов години наред работи като заместник-председател на Комисията по досиетата. „ Всички политически партии не бяха сигурни дали да съществува тази комисия или да не съществува. След това имаше и доста офанзиви против нея “, сподели той.

На въпроса дали са били заобиколени значими имена и фигури, дали се е укривала информация, Исмаилов отговори: „ Далеч сме от мисълта, че Комисията по досиетата получи целия списък. Може би получи това, което е останало. Има протоколи и данни, че още 1990 година при министъра на вътрешните работи и госпожа Нанка Серкеджиева, която е отговаряла за архива са унищожени доста документи на лица, които по един или различен метод след това са попаднали в редиците на властта, т.е. лица, които правят обществени дейности. Комисията по досиетата получи това, което имаше като наличност в архивите към 2007 година “.

Орхан Исмаилов разяснява дейностите на Петър Стоянов и Иван Костов по отношение на Закона за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска с: „ Когато си демократ, ти си по тази причина си там – да покажеш истината на хората. Тогава за какво това не се е случило, тъй като тогава е имало подобен закон? Тогава настоящият президент Георги Първанов, доколкото си припомням има несъгласие, Конституционния съд излиза с тълкувание, че този закон е противоконституционен. В същото време, когато ние сме разглеждали Конституционния съд, се оказва, че болшинството от тези съдии, които са излезли с това тълкувателно решение са принадлежали и са били съпричастни към Държавна сигурност “.

„ Мисля, че към този момент е извънредно време да се знае кой кой е в тази страна и да излезе истината “, сподели Исмаилов.

На въпрос за настояванията за лустрация на членове на Държавна сигурност, Исмаилов отговори: „ Лустрацията може би щеше да бъде ефикасна, в случай че се беше случила в самото начало или да кажем 1997-1998 година. В момента този резултат към този момент е най-малък, тъй като тези хора, които са дърпали конците са на пределна възраст “.

„ Тези хора през тези години са взимали такива решения, от които е зависела нашата страна или всички ние. И в това време тези хора, за мен, са били подвластни – те са знаели, че някъде там имат нещо. Нали знаете, че когато човек има секрети, постоянно може да му се влияе “, сподели още той.

За въпроса на Лили Маринкова дали това, че Касим Дал е работил за отваряне на досиетата е намалило доверието на Доган към него, Исмаилов отговори: „ На него му оказа помощ чисто в човешки проект, с цел да разбере истината. Може би в партиен проект му попречи, тъй като той по този метод си навлече много неприятели. Не, че преди този момент е имал много другари там. Движение за права и свободи е една от парламентарните групи с най-вече хора, съпричастни към Държавна сигурност “.

„ Изборните правила би трябвало да бъдат направени, тъй че да има опция гражданското общество да има по-голяма тежест и да има по-голяма представеност “, сподели в края на диалога Орхан Исмаилов.

Целия диалог можете да изгледате във видеото:



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР