ДПС ще настоява анкетна комисия в НС да проучи информацията

...
ДПС ще настоява анкетна комисия в НС да проучи информацията
Коментари Харесай

ДАБЧ иска проверка дали издирваните от Интерпол са били такива, когато са получили гражданство

ДПС ще упорства анкетна комисия в Народно събрание да изследва информацията за корупционна скица за придобиване на българско поданство. За предаването „ Хоризонт за вас “ националният представител Хамид Хамид показа, че настояването е предизвикано от изявленията във френските медии за корупция в процедурата по издаване на българско поданство. От Движение за права и свободи са почнали работа по събиране на информация и писане на претекстовете преди към два месеца, посочи той и добави
„ В последните дни също се появиха информации по нашите медии и считаме въпроса за извънредно значим. Тези изказвания би трябвало да се ревизират.

Едно е да се твърди в общественото пространство, друго е в медии към този момент да се изнесе съответна информация. Искаме тези изказвания да бъдат тествани от краткотрайна анкетна комисия. Такива комисии се основават тъкмо за тази цел.

Смятаме че този въпрос е доста сериозен и минира пътя ни към Шенген “.

Периодът, в който са ставали нарушаванията съгласно френските медии е преди встъпването в служба на сегашния президент, акцентира Хамид. Според него комисията ще откри и дали е належащо да се промени нещо в процедурите по издаването на документи.

Академик Григор Велев - почетен ръководител на Асоциацията на българите по света, също споделя за корекционни практики при даването на българско поданство, а точно, че сънародниците ни от Македония чакат по 3-4-5 години за българско поданство:

„ Ако желаят да получат по-бързо паспорт, се обръщат към медиатори които от България или от Македония, на които им заплащат комисионен в размер сред две три до 5000 лв. и получават в границите на месец и половина-два “.

Средната възраст на хората, които аплайват за българско поданство е към 50 години и по-голямата част от тях са новобранци на пазара на труда, изясни Велев. Според него корупционното пояснение е единственото допустимо за забавянето.

Председателят на Държавната организация за българите в чужбина Петър Харалампиев  коментира, че във взирания от медиите интервал са издадени над 20 -30 000 български поданства и на този факт 114 са „ доста дребен % “. Той прикани да бъде направена инспекция дали хората са били търсени все още на приемане на поданството или по-късно.

„ Може да се окаже, че огромната част от тях, откакто са получили българско поданство, са търсени “

Службите за национална сигурност и Министерство на вътрешните работи са органите, които могат да създадат инспекция, а Народно събрание няма компетенцията и опцията да ревизира актовете и активността на президента. Същинската процедура по издаване на българско поданство се прави в Министерство на правораздаването, акцентира той. След това службите имат задоволително време да създадат инспекции и в доста случаи те са се намесвали и на лица с престъпни прояви е отказвано поданство, макар че са от български генезис.

" Тези 114 случая, първо, би трябвало да бъдат тествани. Трябва да се направи в действителност ясна инспекция по кое време са били търсени от Интерпол и за какво. Ако в действителност са били търсени преди да получат българското си поданство, към този момент има проблем в службите и те би трябвало да видят къде се е получил пробивът. Това не е от сомпетенциите на нашата организация, нито на Министерството на правораздаването, нито на президентството.

Председателят на ДАБЧ е безапелационен, че не се е виждал с медиатори и е забранил те да се „ мотаят в организацията “.  В Македония от години има такава процедура и тя се случва, тъй като хората, които не познават книжовния български език и законите, мъчно се оправят с бумащината и целия развой.  Някои от медиаторите са юристи с адвокатски фирми в Македония или България и правят регламентирани действия. Според него обаче е „ страшна нелепост “ да се дават „ луди пари “ за сходни услуги.

„ Преди години съм виждал реклама в македонски вестник за комплектоване на български документи за примерно 600 евро “.

Харалампиев  апелира за облекчение на процедурите за  приемане на поданство за хора от български генезис от Албания и Македония, защото тромавата процедура е оскърбление за тях:

„ В Унгария издадоха 1 200 000 поданства замалко повече от година, тъй като работят и мислят за своята диаспора “.  
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР