ДПС сезира прокуратура по сигнал за нарушения при получаване на

...
ДПС сезира прокуратура по сигнал за нарушения при получаване на
Коментари Харесай

ДПС замеси премиера в казуса със златните паспорти“

ДПС сезира прокуратура по сигнал за нарушавания при приемане на българско поданство посредством вложения или така наречен златни паспорти.
 
Бурната активност, която Движение за права и свободи развива напоследък към така наречен „ златни паспорти “, закупи нов поврат. От придвижването оповестиха, че са получили неизвестен сигнал, че китайски и съветски жители чрез документи с погрешно наличие получават документи, че са вложители у нас, което е една от опциите за придобиване на българско поданство. Замесиха и името на шефа на Българската организация за вложения (БАИ) Стамен Янев, а посредством него – и на премиера Кирил Петков.
 
Чудовищни схеми, Вечната Амбър и китайските спецслужби
 
Информацията беше оповестена от депутата от Движение за права и свободи Хамид Хамид. Той заяви на брифинг в парламентарните коридори, че е получил сигнала в пощата си за „ чудовищна скица за придобиване на българско поданство и издаване на документи с погрешно наличие “. В него се твърди, че над 120 китайски и съветски жители са получили опция да обитават непрекъснато у нас в интервала 2015 – 2021 година, като са се редували да показват фотокопия на едни и същи банкови излечения, с които да потвърдят инвеститорските си планове. Всички вложения са на стойност 1 000 001 лева, а за част от китайците се твърди, че работят за китайските специфични служби, описа още Хамид. Получили са капиталови документи и право на престояване, а някои и българско поданство.
 
Като главно настоящо лице във въпросната „ чудовищна скица “ в сигнала се показва шефът на БАИ Стамен Янев. Хамид го дефинира като „ безконечната Амбър “, защото е назначен при ръководството на ГЕРБ, минава през други постове, само че се връща отпред на БАИ, когато Кирил Петков е длъжностен министър на стопанската система м.г.  Депутатът употребява този факт, с цел да замеси името на премиера. „ Тук изскачат въпросите дали има тези близки връзки с Кирил Петков, дали е от свитата на цар Киро, дали е издал капиталовия документ на цар Киро, който поради това е могъл да купи и продаде индустриална зона Божурище “, сподели Хамид, като използваше обидния прякор, който партийният ми водач Мустафа Карадайъ даде на премиера.
 
Споменаването на Божурище е обвързвано с опити на компании с присъединяване на Кирил Петков да строят в зоната през 2013 година Миналата година от ГЕРБ го упрекваха, че политическият му сътрудник и сегашен вицепремиер Асен Василев преди време му е оказал помощ с капиталов документ, защото тогава е длъжностен стопански министър в кабинета "Близнашки ". В последна сметка, не стана напълно ясно каква се допуска, че би трябвало да е била съответната роля на Янев - нито в тази ситуация с китайците, нито за Божурище.
 
Самият Хамид не застана зад изказванията в сигнала, а единствено посочи, че желае да се ревизират от способените органи. В същото време, заяви, че сигналът е предаден на прокуратурата, и се закани персонално да го показа пред Европейския парламент в Брюксел. „ Вече съм си купил билет “, сподели той. Той отхвърли да разкрие каквото и да било за подателя на сигнала със злокобния претекст: „ Всеки цар си има велможа главорез. “

 
Кирил Петков избира да приказва за Шенген и корупцията
 
Хамид се беше заканил, че ще попита за всичко това Кирил Петков, който пристигна в Народното събрание за парламентарния надзор. Не го направи. На потегляне министър председателят беше запитан по въпроса от публицисти. Той обаче не отговори директно, а избра да се концентрира върху мантрата за борбата с корупцията.
 
„ Едно нещо, което дадох обещание в Европейска комисия на последните ми визити, е краят на тези златни паспорти да пристигна в най-късо време. Това беше проблем и за Шенген, и за отпадането на визовия режим със Съединени американски щати. Тези златни паспорти са един недостатък, който ние ще премахнам в най-скоро време “, ангажира се той.
 
Той съобщи, че е убеден, че „ към тези златни паспорти има корупция “. „ Много се надявам, че проверяващите органи ще влязат в огромен подробност в това, тъй като българската страна би трябвало да има репутацията на една европейска страна, а не за някакъв вход на някакви незаконни хора, които си купуват достъп до европейския пазар и до Европейски Съюз “, изрази очакванията си Петков. Накрая увери, че „ всеки, който е забъркан, и ние успеем да го хванем, ще бъде изправен пред цялата суровост на закона “. С тези думи завърши за себе си тематиката и напусна Народното събрание.
 
Източник: "Сега "
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР