ДПС опита да извади вътрешния министър Бойко Рашков от надпреварата

...
ДПС опита да извади вътрешния министър Бойко Рашков от надпреварата
Коментари Харесай

ДПС опита да извади Рашков от надпреварата за КПКОНПИ -

Движение за права и свободи опита да извади вътрешния министър Бойко Рашков от конкуренцията за ръководител на КПКОНПИ с възрастово ограничаване и квалифицирано болшинство за вота.

По време на днешното съвещание на парламентарната комисия по предварителна защита и противопоставяне на корупцията депутатите трябваше да одобряват процедурни правила за избиране ръководител на КПКОНПИ.  Александър Несторов от Движение за права и свободи изкусно опита посредством разпоредбите да блокира пътя на Рашков към антикорупционната комисия.

Депутатът от движението поиска възрастово ограничаване за ръководителя от 65 години (Рашков е на 67 - б.а.).

Преди това още веднъж Несторов предложи в документите, които ползват претендентите, да бъде добавено и условие за удостоверение за психическа валидност. 

Михал Камбарев (ПП) , ръководител на комисията, съобщи, че с приемането на процедурни правила не следва да трансформират условията, заложени в Закона за КПКОНПИ. От Движение за права и свободи отвърнаха, че младежите ще се оправят по-добре с работата. Иван Димитров от Демократична България съобщи, че опитът на по-възрастните специалисти не следва да се подценява.

Двете оферти на Александър Несторов предстоящо бяха отхвърлени. Първото - за въвеждане на възрастово ограничаване, бе подкрепено единствено от Движение за права и свободи, а второто - за уверение за психическа валидност - от Движение за права и свободи и " Възраждане ". 

След това Несторов направи нов опит - предложи ръководителят да се избира с квалифицирано болшинство от 2/3 от народните представители, вместо със заложеното по закон нормално болшинство. От Политическа партия обявиха, че приемането на такова изискване  на процедура ще направи ръководителя на КПКОНПИ закрепостен. Очаквано, и този опит се провали и това провокира Несторов, който изиска и възбрана ръководителят на КПКОНПИ да е някогашен чиновник на Държавна сигурност. Останалите членове на комисията подсетиха на сътрудника си, че все още няма закон за лустрацията и го приканиха първо да ги поддържа за приемането на подобен, а след това да я вкарва в процедурните правила.

Политическа партия е предложила на досегашните си съдружни партньори Бойко Рашков да бъде номиниран за ръководител на новия КПКОНПИ.  дойде в деня, когато ИТН напусна обединението. Премиерът Кирил Петков разгласи, че точно Има Такъв Народ са блокирали както промяната в КПКОНПИ, по този начин и издигането Рашков. Два дни по-късно. От, само че все още не е взето решение. Предстои такова да вземат Има Такъв Народ и опозиционните партии.

Според проекторешението, препоръчано от депутати от " Възраждане " и признато с редакции на " Продължаваме промяната ", предложенията за ръководител следва да бъдат направени от народни представители в 14-дневен период след гласуването на разпоредбите в зала.

След това, в период до седем дни, всеки претендент показва писмена идея за работата си като ръководител на КПКОНПИ, както и всички спомагателни заявления, изисквани по Закона за КПКОНПИ, като документите и резултатите от тяхната инспекция се разгласяват на страницата на Народното събрание. Одобрените претенденти се изслушват в отрасловата парламентарна комисия, след което се организира и гласоподаване в зала. Избран е претендентът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. Ако има двама такива, то ръководител на КПКОНПИ става претендентът с повече гласове.

Кворумни игри

По традиция, след напускането на Има Такъв Народ от властта, съвещанието стартира с опит за пропадане на кворума. Отново депутатите от Движение за права и свободи, ГЕРБ-СДС и Има Такъв Народ не участваха. Направи усещане обаче, че отсъства и един от отцепниците, член на комисията - Георги Георгиев. Все отново Политическа партия, Демократична България, Българска социалистическа партия и " Възраждане " участваха и осигуриха кворума. След старта на съвещанието небрежно се появиха и двамата депутати от Движение за права и свободи. Цел на кворумната игра обаче не беше чисто формалната процедура за КПКОНПИ, а втората част на съвещанието, за която бе планувано чуване на проф. Пламен Моллов, който съгласно Политическа партия е предложил рушвет на шефа на БАБХ проф. Христо Даскалов поради лабораторията на Капитан Андреево. 

Пламен Моллов избяга от комисия и излезе в отпуск

Моллов обаче въобще не се появи на съвещанието, а от последните дни е неоткриваем. Председателят на комисията Михал Камбарев (ПП) заяви, че от през вчерашния ден и двата телефона на Пламен Моллов са изключени, а от Университета по хранителни технологии, на който е ректор, уведомили, че от през вчерашния ден до края на месеца е в годишен отпуск. 

Камбарев заяви, че отпускът не е опрощение за неявяването му в комисия като жител. Константин Бачийски (ПП) пък изиска Министерство на вътрешните работи да намери Моллов и да му връчи покана за идващото съвещание на комисията - в четвъртък. Заради това комисията през днешния ден само одобри процедурните правила за избор на ръководител на КПКОНПИ.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР