ДПС обяви, че ще сезира прокуратурата за сделки за продажба

...
ДПС обяви, че ще сезира прокуратурата за сделки за продажба
Коментари Харесай

ДПС иска прокурорска проверка за сделки на 13 енергийни фирми на Прокопиев

Движение за права и свободи разгласи, че ще сезира прокуратурата за покупко-продажби за продажба на ток, осъществени от 13 сдружения, свързани с предприемача и издател на " Икономедия " Иво Прокопиев. В отговор от " Алфа финанс холдинг ", на която Прокопиев е мажоритарен притежател и представител, дефинираха изказванията на Движение за права и свободи като погрешни.

" От 2010 година насам, тези 13 сдружения взимат приблизително годишно по 50 млн. лева награди. Тоест от 2010 година до 2021 година тези 13 сдружения, свързани с Прокопиев, са прибрали от Фонд " Сигурност на електроенергийната система " малко над половин милиард лв. ", разгласи зам.-председателят на Движение за права и свободи Станислав Анастасов по-рано в сряда.

От " Алфа финанс холдинг " по-късно излязоха с позиция, в която споделят, че всички производители на зелена сила от групата им прецизно съблюдават законовите и регулаторни условия:

" Схемата за подкрепяне на производителите от възобновими източници се ползва в България след транспониране в българското законодателство на европейската регулация за поощряване производството на възобновима сила. Законът за енергетиката, Законът за силата от възобновими източници и редица подзаконови нормативни актове уреждат изискванията, разпоредбите и обсега на поддръжката за производителите от ВЕИ. Контролните механизми, които предхождат утвърждението за приемане на преференциална цена, надлежно наградата от Фонд " Сигурност на електроенергийната система ", са тъкмо разказани в закона и се ползват ежемесечно в цялост с даването на всички изисквани първоначални финансово-счетоводни и отчетни документи от страна на производителите. В този смисъл, данните за произвеждане, сделки, доходи на всеки производител на сила от ВЕИ, с контракт за награда, се дават във Фонда и минават съответните прецизни законови процедури за приемане на награда. В допълнение, производителите на възобновима сила се управляват и от два регулатора - КЕВР, който дефинира размера на наградите, и КФН, към която те регулярно подават подробна финансова информация ".

По думите на другия зам.-председател на Движение за права и свободи Йордан Цонев " има много покупко-продажби, при които производители на ток, фотоволтаици, подписват покупко-продажби с търговци на ток, които пък продават след това на борсата ". " И заради сложността на схемата, не може да се откри с огромна акуратност има ли съгласуваност сред избрани сдружения, които са производители и други, които са търговци на ток. Ние ще сезираме прокуратурата по тази тематика ", добави той.

От Движение за права и свободи оповестиха, че сезират прокуратурата, тъй като съгласно тях " най-вероятно става въпрос за отбягване на данъчно облагане " и " укриване на облаги ", тъй като съгласно партията във финансовите доклади на огромна част от сдруженията има сензитивна разлика сред заявена облага и доход.

" По мотив на другото изказване на Движение за права и свободи за данъчни нарушавания, бихме желали да подчертаем, че то също е неистина. Фирмите от групата съблюдават прецизно данъчното законодателство и нямат отговорности към страната ", дават отговор от " Алфа финанс холдинг ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР