ДПС не подкрепя проектобюджета за 2019 г. Това заяви в

...
ДПС не подкрепя проектобюджета за 2019 г. Това заяви в
Коментари Харесай

ДПС отказва да подкрепи бюджета за 2019 година

ДПС не поддържа проектобюджета за 2019 година Това съобщи в Народното събрание зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Йордан Цонев при дебатите по Бюджет 2019 на първо четене. Цонев съобщи, че препоръчаният бюджет не отразява цикъла на икономическото развиване и не поддържа растежа. Нереална съгласно него е и прогнозата за инфлацията.

Цонев уточни, че от няколко години стопанската система бележи напредък, само че анализът демонстрира, че той не се дължи на държавни политики, а на увеличено ползване. А това е резултат от прехвърляния на българи в чужбина и разноски за стоките от първа нужда, чиито цени се усилиха, сподели той. Разходите се усилват и това ще напомпва инфлацията, а растежът ще се забавя, счита Цонев. Инфлацията ще изяде и част от увеличението на пенсиите и заплатите и ще повлияе зле на икономическия цикъл, уточни той.

Разходите за тази и идната година са негъвкави, сподели той. В годините на напредък бюджетът би трябвало да е на остатък, с цел да се посрещат разноските, когато стопанската система стартира да спада или влезе в криза, счита Цонев.

Според него приходната част на бюджета се усилва през " патента на ГЕРБ " - повдигане на прагове, акцизи, безчет такси. Това усилва и натиска върху бизнеса и българските жители, счита депутатът. По думите му продължава неточното обмисляне на бюджета, възнамеряват се високи финансови разноски, които не се реализират и по-късно се разходват с постановления на Министерския съвет. Тази процедура би трябвало да бъде прекратена, акцентира Цонев. По думите му макар, че всяка година разноските за обществения бранш се усилват, услугите не се усъвършенстват, т.е. средствата не се изразходват дейно.

Широките благоприятни условия, които дава растежът, не се употребяват, растежът не беше подсилен, уточни Цонев. Не е изработен разбор какви политики биха го ускорили, не е изработен разбор на успеваемостта на обществените разноски, сподели още той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР