ДПС настоя журналистът Канна Рачева публично да се извини заради

...
ДПС настоя журналистът Канна Рачева публично да се извини заради
Коментари Харесай

ДПС изригна заради лапсус в ефира на bTV. Настоя за публично извинение

ДПС настоя журналистът Канна Рачева обществено да се извини поради лапсус в ефир. От партията са възмутени от “все по-неприкритото и искрено политизиране на новините и дискусионно-политическите излъчвания ” в народен ефир.
Това се показва в писмо на придвижването до съдебномедицинска експертиза Bulgaria, Флориан Скала и управлението на bTV, както и до медийния регулатор Съвет за електронни медии.

Повод за писмото е анонс на журналиста Канна Рачева, която по време онлайн включване в ефира на малкия екран съобщи:

“...сградата на Висш съдебен съвет на ул. “Екзарх Йосиф”, където на следващия ден в 9 часа и 30 минути ще стартира разискването на настояването на Съюза на съдиите за предварителното освобождение на Ахмед Доган”.

В постройката се организира пленумът на Висш съдебен съвет, а въпросното искане на Съюза на съдиите се отнася до предварителното освобождение на Иван Гешев.

Според показателя за независимост на словота на " Репортери без граници " страната ни се подрежда на 111-то място в света. В последния отчет се обрисуват редица проблеми в медийната сфера, измежду които политически напън над публицисти и неяснота на собствеността.

За политически вмешателства в редакциите се приказва и в отчетът на Европейската комисия и резолюцията, призната от Европейския парламент.

Публикуваме цялото писмо без редакторска интервенция:

РЕАКЦИЯ НА Движение за права и свободи Пожарна охрана ПОВОД (ЗЛО)УПОТРЕБАТА НА МЕДИИ ЗА ПРОПАГАНДИ, ПОЛИТИЧЕСКИ ЦЕЛИ

На вниманието на:

Любош Йетмар, Главен изпълнителен шеф, съдебномедицинска експертиза Bulgaria

Флориан Скала, CEO bTV Media Group

БТВ Медия груп

Съвет за електронни медии

С възходяща паника следим все по-неприкритото и искрено политизиране на новините и дискусионно-политическите излъчвания в народен ефир, и по-специално в най-гледаната национална телевизия БТВ. Смесването на вести с политическа агитация, посредством въвеждането на коментар в тях, тенденциозният, съгласно нас, асортимент на тематики и събеседници отдалечават медията от стандартите на високата и виновна публицистика - коректив, а не партиен агитатор.

И в случай че до през днешния ден избирахме да изразим с безмълвие несъгласието си с този модел на (зло)употреба на уважавана медия за предизборно-политически цели от неуспели политически водачи и техните котерийни партийки, то в емисията вести на БТВ в 19 часа на 21-ви октомври бе премината и последната психическа преграда на откровената неистина и операция. Репортерът Канна Рачева, публицист със стабилен професионален опит и стаж, изрече в ефир следната неприемлива лъжа “...сградата на Висш съдебен съвет на ул. “Екзарх Йосиф”, където на следващия ден в 9 часа и 30 минути ще стартира разискването на настояването на Съюза на съдиите за предварителното освобождение на Ахмед Доган”.

Длъжни сме да подчертаем авансово, че не бихме приели опити за замитане на този абсурден акт “под килима”, с оправданието, че това е лапсус или каквото и да е от този порядък.

И защото този акт нито е първият, нито е изолиран случай, считаме, че не е необходим обстоен програмен скрининг, с цел да създадем констатация, че медията има фиксация върху почетния ръководител на Движение за права и свободи доктор Ахмед Доган, който, да напомним, е напуснал дейната политическа активност от 8г. Доколкото с операции против господин Доган се занимава главно Хр. Иванов, оставаме с усещане, че медията обслужва неговата партийка.

Настояваме управлението на БТВ да разиска и осъди сходни нездрави зависимости и прояви от страна на публицисти от медията.

Настояваме за обществено опрощение от страна на БТВ и Канна Рачева.

Обръщаме се с апел към всички публицисти, редактори, продуценти – честността и доверието в медиите ви трансформират в Четвърта власт. А властта наложително значи отговорност. И тази отговорност е прекомерно огромна, с цел да се допусне да бъде разяждана от червея на подозрението и недоверието.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР