ДПС коментира индиректно развоя на политическата криза с реч на

...
ДПС коментира индиректно развоя на политическата криза с реч на
Коментари Харесай

ДПС цитира д-р Ахмед Доган: Рестартът на демократичния модел е неизбежен изход от тази ситуация

ДПС разяснява косвено развоя на политическата рецесия с тирада на Ахмед Доган.

В профила си в обществената мрежа водачът на придвижването Мустафа Карадайъ разгласява изявление на почетния ръководител от 19 декември 2019 година пред актива на партията на обичайното декемврийско събиране.

В обръщението си преди година Доган приказва за " рестарт на демократичния модел, който е нежният, само че неминуем излаз от обстановката ". " Кога и по какъв начин ще се получи това, зависи от зрелостта на политическия хайлайф и на гражданското общество ", споделя още почетният ръководител на Движение за права и свободи.

" Време е за рестарт " сподели през днешния ден и министър председателят Бойко Борисов, преди да предложи привикване на Велико народно събрание и промени в Конституцията.

Ето и словото на Доган:

Когато след 30-годишна история приказваме за дефектиране на демократичните правила, правила и действителности, това най-малкото е обезпокоителен сигнал в обществото. Но няма по какъв начин да си затворим очите пред явни и очевадни политически действителности. Опорочаването на изборния развой се трансформира в зараза, която обхвана всички политически обединения и това рефлектира върху естественото възпроизвеждане на демокрацията и слага под подозрение нейната легитимност. Обективно видяно политическата система на обществото се връща в изходното си състояние на пускане на Прехода, когато правехме избори под надзора на външни наблюдаващи, в това число и от Сената на Съединени американски щати

В този социално-политически подтекст по всичко наподобява, че рестартът на демократичния модел, комбиниран с моралния императив, е нежният, само че неминуем излаз от тази обстановка. Кога и по какъв начин ще се получи това, зависи от зрелостта на политическия хайлайф и на гражданското общество.

Цикличността допуска, че е време за смяна на парадигмата на властовата система, от време на време полюсно, съгласно историческите обичаи на властовата система, манталитета на гражданското общество и „ градуса” на интернационалната среда.

Друг значим цикъл, който занапред следва да се разгърне, е дисхармонията на цикъла на струпване с този на систематизиране и преразпределение. Това, несъмнено, не е от сантимент към „ обществената идея”, а от увеличението на рисковите фактори за предизвикателство на криза, в резултат на прекомерно необятно отворената ножица сред небогати и богати.

Политическата нужда от рестартиране на политическия модел на обществото в една или друга степен се осъзнава, само че относително по-малко се изговаря или се отсрочва във времето. Защото рисковите фактори за продуциране на „ сериозната точка “ на хаоса в партийните структури се явява проблематичният възпиращ фактор за сходно коренно решение. Тъкмо заради това решаващият фактор за рестарта в тази ситуация е зрелостта и готовността на гражданското общество!
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР