[dpa] Броени дни преди да напусне Европейския съюз Великобритания ще

...
[dpa] Броени дни преди да напусне Европейския съюз Великобритания ще
Коментари Харесай

Лондон е на крачка от отхвърляне на натиска от Вашингтон за Huawei

[dpa] Броени дни преди да напусне Европейския съюз Англия ще вземе във вторник решение, кото ще има резултат върху целия континент - кой и доколко да взе участие в построяването на мобилните мрежи от ново потомство (5G). Засега наподобява, че натискът на президента Доналд Тръмп британците изцяло да изолират международния водач Huawei, няма да успее. Или най-малко не изцяло.

В понеделник министър председателят Борис Джонсън сподели, че ще вземе решение за ролята на китайската компания по този начин, че да има изгоди за потребителите и бизнеса без да прави компромис с националната сигурност.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Технологията на Huawei е считана за по-напреднала и финансово по-достъпна от тази на главните ѝ съперници - шведската Ericsson и финландската Nokia, изяснява " Гардиън ". Елиминирането на тази компания освен ще понижи конкуренцията, ще усили разноските и сметките на потребителите и ще забави въвеждането на 5G съгласно Vodafone и BT.

Позицията на английските спецслужби от дълго време е, че в случай че Huawei основава някакъв риск за сигурността, то той може да бъде овладян, в това число тъй като китайците към този момент оборудват 3G и 4G мрежи под надзора и контрола на GCHQ, английският еквивалент на Агенцията за национална сигурност на Съединени американски щати.

" Сигурността и гъвкавостта на английските телекомуникационни мрежи са извънредно значими ", съобщи в понеделник в Народното събрание Мат Уорман, министър п овъпросите на цифровите технологии и сигурността. " Ние сме за открита търговия и вложения в стопанската система ни ще има, единствено в случай че разгърнем капацитета на Англия, когато държавното управление и интернационалните ни сътрудници полута уверения, че стратегическата ни национална инфраструструктура е безвредна. " Уорман добави, че Англия в никакъв случай няма да вземе решение, което заплашва националната сигурност на съдружниците ѝ.

Но във Вашингтон се притесняват, че Китай може да се добере до тайните на Лондон. Reuters разяснява, че паниките на Съединени американски щати са и че китайците ще получат преимущество, което американците не могат да одобряват. На 23 януари организацията заяви, базирайки се на свои английски публични източници, че Huawei ще бъде позволена до лимитирана роля в бъдещата 5G мрежа.

Лондонският Sunday Times заяви, че в петъчния телефонен диалог сред Борис Джонсън и Доналд Тръмп тематиката е обсъждана, само че президентът останал доста неудовлетворен от това, че не съумява да спре допускането на Китай до английски поръчки. По време на диалога той даже предложил американско-британско партньорство за създаване на 5G технологии и съоръжение от международна класа, само че Джонсън отвърнал, че не може да чака толкоз време, тъй като страната ще изостане.

Германия, който също е под мощен американски напън, към този момент наподобява заема английската позиция, заяви организация dpa. В понеделник в Австрия проработи 5G мрежа на оператора А1 с 350 точки в 129 общини.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР