„Доза щастие“ - филмовата екранизация на автобиографичната книга на журналистката

...
„Доза щастие“ - филмовата екранизация на автобиографичната книга на журналистката
Коментари Харесай

Доза щастие влиза в учебната програма

„ Доза благополучие “ - филмовата екранизация на автобиографичната книга на журналистката Весела Тотева („ Падение и избавление “) влиза в образователната стратегия.

Заглавието, режисирано от Яна Титова, няма да бъде изучавано в помагалата, само че започва личен план, част от просветителните начинания на Министерството на образованието и науката, предава Монитор.

Това значи, че класните ръководители и други преподаватели ще могат да провеждат групови визити на прожекции на „ Доза благополучие “ в 29 града в цялата страна.

Сред тях са София, Варна, Пловдив, Плевен, Благоевград, Велико Търново, Монтана, Силистра, Шумен, Ямбол и доста други. Часът на прожекциите е в интервала сред 12 и 17 ч., като точният старт зависи от учителите. Посещението в киносалона пък се равнява на 2 извършени часа на класния началник. Срокът на програмата е от началото на тази седмица до 30 ноември. За да се провежда една прожекция пред огромния екран би трябвало да застанат най-малко 10 ученика над 12-годишна възраст. Цената на билета за децата варира сред 4 и 7 лева (традиционният пропуск в София се котира сред 8 и 12 лв), преподавателите влизат в киносалона гратис.

Проследяващ осемгодишната борба на журналистката Весела Тотева с хероина, прожекциите на „ Доза благополучие “, част от просветителните начинания на МОН, са свързани с идеята за предварителна защита на зависимостите.

Трябва да се приказва на тази тематика, тъй като зависимостите не престават да дебнат доста хора и през днешния ден. Ако успеем да помогнем най-малко на един младеж да се откаже от този път, това ще бъде успех- зад тази теза застава целият екип на продукцията.

Самата щерка на Тотева – Валентина Каролева, която извършва основната роля в „ Доза благополучие “, е безапелационна, че през 90-те години (когато майка й се е сблъскала с демона, наименуван хероин) достъпът до опиатите е бил в пъти по-труден, в сравнение с е през днешния ден. „ Искаме на колкото се може повече деца да кажем, до момента в който са на 12 или 13 години, че това нещо съществува и че е ужасно и че не би трябвало да стартират “, изяснява тя пред сп. Eva.

Каролева добавя, че тематиката е изключително персонална за нея освен поради обстоятелството, че филмът прекроява историята на майка й, само че и поради по-малкия й брат, който е на 13 години и който напълно скоро ще замине да живее при нея и фамилията й в Лондон.

Снимка: Cinefish
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР