Дойдоха много решаващи дни за Манчестър Сити. В събота отборът

...
Дойдоха много решаващи дни за Манчестър Сити. В събота отборът
Коментари Харесай

Защо Ман Сити може да бъде опустошен от решението на УЕФА

Дойдоха доста решаващи дни за Манчестър Сити. В събота тимът на Джосеп Гуардиола играе с Уотфорд край за Купата на Англия, който при победа може да донесе невиждан требъл от всичките три домашни трофея.

И въпреки всичко това избледнява в лоното на незначителността, откакто нещата се обърнаха против клуба в четвъртък в швейцарския град Нион. Новината е реалност: УЕФА удостовери, че следствието за нарушаването на разпоредбите на Финансовия феърплей (ФФП) от страна на Сити е пратено към правосъдната камера на Органа на финансовия надзор на клубовете (CFCB). И ударът върху манчестърци може да е разтърсващ.

В момента тече следствие на „ гражданите” по съмнение, че са подвели европейската футболна централа за скалата на своите разходи от 2012 година насам. Информацията излезе на бял свят предходната година, когато един португалски хакер, употребяващ името Футбол Лийкс, разгласява в немското списание „ Шпигел” елементи от вътрешна преписка с имейли сред чиновници на „ Етихад”.

От клуба отхвърлиха всевъзможни нередности и изкараха изказване, в което се споделяше: „ Обвиненията във финансови измами са изцяло подправени. Публикуваните от нас сметки са цялостни и са въпрос на правни и регулаторни механизми.”



Информации от пресата тази седмица подсказват, че Сити може да бъде изхвърлен от Шампионската лига при присъда „ виновен”, макар че чуването няма да се случи чак до лятото и че в случай че се стигне до отрицателна развръзка за „ гражданите”, те най-вероятно ще отнесат проблема до Спортния арбитражен арбитражен съд и биха оспорвали нова присъда в собствен ущърб и в швейцарската правораздавателна система. УЕФА надали ще наложи толкоз отекващо наказване, преди виновността да е твърдо открита.

В европейската футболна централа са изцяло наясно, че не се изправят против какъв да е клуб. Точно този е инструмент на политиката „ мека власт” на Абу Даби, където спортът се употребява за трупане на интернационално въздействие и почитание. Всички нужни запаси ще бъдат впрегнати в интерес на британския клуб благодарение на пребогатото на петрол и газ емирство, чиято властваща фамилия купи Сити преди 11 години. Някои вътрешни източници от УЕФА се съмняват тяхната организация изобщо да има вкус за сходна огромна борба.

Има съществени опасения, че в случай че „ гражданите” получат разрешение да се състезават в Шампионската лига, до момента в който въпросът още не е позволен, честността на конкуренцията ще бъде опетнена. Ако присъдата „ виновен” пристигна след края на груповата фаза, по какъв начин би повлияло на шампионата възможното вадене на тима от него? Тази спекулация може да продължи да се влачи чак до по същото време следващата година и, в най-лошия сюжет, отборът на Гуардиола може в сходна среда да завоюва Европейската купа. Положението е изпълнено с компликации от всяко едно естество.



Има голям брой „ ако”-та и „ но”-та, та даже и се счита, че в Нион се надяват Арсенал да се намеси в проблема с тъжба, в случай че тимът на Унай Емери загуби финала на Лига Европа от Челси и остане отвън Шампионската лига наесен. В сходен случай „ артилеристите” ще са отвън борда, до момента в който Манчестър Сити ще се бори за най-престижния клубен трофей във футбола, при все това напълно над главата му е щръкнал черен облак.

Управата на Премиър Лийг също ще следи развиването на проблема с интерес и дълбоки паники. Щом УЕФА упрекна Сити, по какъв начин биха могли и футболните управляващи в Англия, които имат свои лични финансови правила, да не насочат обвиняване?

В някои връзки на УЕФА е по-лесно: „ гражданите” не са печелили никакви титли в Европа. Обвинения и възможна присъда биха имали надалеч по-мащабни последици на домашната сцена. Ако се потвърди нарушение на разпоредбите на Премиър Лийг, какво би се случило с трите шампионски трофеи и четирите Купи на лигата, извоювани от манчестърците в последните седем години?

Поне един притежател на клуб от елитния ешалон съобщи, че Сити би трябвало да бъде изхвърлен, в случай че се потвърдят нередностите. Макар че първенците имат малко другари в лигата (и отношението им, и благосъстоянието им отчуждиха противниците им от тях), това не наподобява да е преобладаващото мнение по тематиката.

Драконовски ограничения бяха взети другаде. Когато Ювентус бе заловен в абсурда „ Калчополи” през 2006 година, изгуби две трофеи в Серия А и бе свален административно в Серия Б. Възможно е една присъда „ виновен” против Сити да аргументи трагично пренаписване на историята.





Ако четвъртък бе решителен ден за „ гражданите”, си бе напряко сериозен за УЕФА. Неуспех в завеждането на дело против британския първенец, осъждането му и налагането на ефикасна присъда би разрушил на пух и прахуляк разпоредбите на евроцентралата, както и доверието в законотворците.

Много, в действителност доста бе заложено на карта в четвъртък. Забравете Ливърпул и останалите съперници, най-голямото предизвикателство за Манчестър Сити евентуално ще бъде отправено от УЕФА.

Тони Еванс, „ Ийвнинг Стандард”
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР